Апеляційний суд вирішив: учителька з Хмільника чутки про коронавірус не поширювала

Апеляційний суд вирішив: учителька з Хмільника чутки про коронавірус не поширювала

Цікаве судове засідання відбулося 13 травня у Вінницькому апеляційному суді – розглядали апеляцію учительки біології з Хмільника, яку районний суд у квітні визнав винною у поширенні неправдивих чуток про коронавірус.

До хмільницького районного суду адмінпротокол, складений на вчительку, надійшов від районного відділення поліції. Протокол складений за ст.173-1 Кодексу України про адміністративні порушення – поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. І хоч, як мовиться, це не кримінал, але звинувачення «багатообіцяюче». Передбачена відповідальність – від штрафу (170-255 грн) аж до виправних робіт на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Що ж закидали вчительці біології? А те, що вона будучи у себе вдома, у двох групах у Viber «розповсюджувала неправдиву інформацію щодо поширення корновірусної інфекції COVID-19 у Хмільницькому районі, що може викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку». І що ж саме вона написала? А тільки те, що у місті, ймовірно, з’явився коронавірус.

  • Зробила це, щоб убезпечити учнів гімназії, їхніх батьків та колег. Перед цим, каже, прочитала новину на сайті райдержадміністрації, – розповідають у пресслужбі Вінницького апеляційного суду. – Однак суд першої інстанції встановив, що хмільничанка поширила неправдиві чутки, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. Втім, від адміністративної відповідальності її звільнив через малозначність діяння, обмежившись усним зауваженням. Водночас провадження у справі закрив.
  • З таким рішенням районного суду Вінницький апеляційний суд не погодився. Тому апеляційні скарги задовольнив, а постанову міськрайонного суду скасував. Встановив, що складу правопорушення у діях вчительки з Хмільника немає і вона поширила правдиву інформацію.
  • Цікаво, що те саме «скандальне» повідомлення вчителька написала у Viber 1 квітня. І саме 1 квітня голова райдержадміністрації Максим Мазурик на своїй сторінці у Фейсбук повідомив про те, що в районі підтверджено перший випадок захворювання. 7 квітня він повідомить про офіційно зафіксований третій випадок. …Протокол, який склали на вчительку, що вона, мовляв сіє паніку своєю інформацією про ймовірне поширення коронавірусу, датований аж 13 квітня. Принаймні, такі дати вказані в постанові районного суду. До 13 квітня у Хмільнику один хворий з COVID уже одужав, двоє залишалися у лікарні. Тож відкритим питанням у цій історії залишається таке: автор протоколу хоч знав, що відбувається у місті? Чи просто дуже потрібний був такий протокол?
  • Якби там не було, але після рішення апеляційного суду вчителька має усі підстави і можливості подати позов про моральні збитки, адже суд встановив, що вона поширила правдиву інформацію.

Автор Ірина ЖУК