Вівсянка і яйця – два найпоширеніші продукти для сніданку, багаті поживними речовинами, з різними корисними для здоров’я властивостями. Яйця містять менше калорій і вуглеводів, ніж вівсянка, і багаті білком. Вівсянка забезпечує клітковиною і великою кількістю деяких мінералів.
Як пише VeryWellHealth, який із цих варіантів вибрати, залежить від ваших уподобань у харчуванні, цілей щодо здоров’я і того, як ваш організм реагує на ці продукти.
Користь яєць
1. Можуть підвищити рівень “хорошого” холестерину, який пов’язаний з нижчим ризиком серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу та інших проблем зі здоров’ям. Одне з досліджень показало, що вживання двох яєць на день може призвести до підвищення рівня “хорошого” холестерину.
2 Холін, який міститься в яйцях, сприяє розвитку клітинної мембрани та іншим функціям, таким як вироблення молекулярних сигналів у мозку.
3. Захист здоров’я очей: яйця багаті на лютеїн і зеаксантин, які можуть допомогти протидіяти віковій макулярній дегенерації. Вони також багаті на вітамін А, який може додатково захистити ваш зір.
4. Знижує рівень тригліцеридів (жиру в крові). Яйця містять жирні кислоти омега-3, які життєво важливі для зниження рівня тригліцеридів, які є факторами ризику серцевих захворювань.
5. Збільшує споживання білка: отримання достатньої кількості білка може допомогти з втратою ваги, збільшенням м’язової маси, зниженням артеріального тиску і зміцненням здоров’я кісток.
Шкода від вживання яєць
1. У деяких людей може бути алергія на яйця, і вони повинні уникати їх.
2. Проблеми з холестерином: одне яйце може містить близько 186 мг холестерину.
3. Яйця не підходять для веганів.
4. Вартість і доступність: порція з двох яєць зазвичай коштує дорожче, ніж порція вівсянки.
Користь вівсянки
1. Клітковина і бета-глюкани. Вони можуть допомогти знизити рівень холестерину і контролювати рівень цукру в крові. Бета-глюкани також можуть допомогти в контролі ваги, оскільки вони допомагають вам відчувати ситість, зменшують голод і знижують вагу тіла.
2. Здоров’я кишечника: вживання вівса може підтримувати здоров’я кишечника, сприяючи розвитку здорових кишкових бактерій.
3. Рослинні сполуки та мінерали, необхідні для імунної системи та загального стану здоров’я.
Недоліки вживання вівса
1. Перевантаження клітковиною, що може призвести до проблем із травленням.
2. Глютен. хоча овес за своєю природою не містить глютену, він може бути перехресно забруднений зернами, що містять глютен (білок, що міститься в пшениці, ячмені та житі).
3. Цукри та добавки: деякі види вівсянки на полицях магазинів містять додані цукри та консерванти.
Що забезпечує найкращий вміст білка?
Яйця є багатим джерелом білка з мінімальним вмістом вуглеводів. Навпаки, вівсянка – це їжа з високим вмістом вуглеводів, яка забезпечує невелику кількість білка.
Два великих яйця містять близько 12,6 г білка і 1,12 г вуглеводів, тоді як 1 чашка вівсянки, звареної на воді, дає близько половини кількості білка і близько 28 г вуглеводів.
Якщо ваша мета – максимізувати споживання білка на сніданок, очевидний вибір – яйця. Проте, організму щодня потрібні як вуглеводи, так і білок. Вівсянка може бути здоровим, багатим на клітковину способом досягнення цієї мети.
Що краще для зниження ваги?
Яйця – найкращий варіант для зниження ваги, оскільки вони містять менше калорій, ніж вівсянка. Вони також мають глікемічний індекс 5,9 порівняно з 59 у вівсянки. Це означає, що вони будуть довше перетравлюватися і не викличуть стрибків рівня цукру в крові. Вони також можуть допомогти вам довше залишатися ситими.
Дослідження показали, що люди можуть почуватися ситими довше після сніданку з яйцем, ніж після сніданку з вівсянкою. Однак вівсянка має кращий індекс ситості, показник того, наскільки ситною і такою, що задовольняє, є їжа.
Вівсянка також може бути найкращим варіантом для людей, які бажають наростити м’язову масу, оскільки вона містить більше калорій і вуглеводів.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook