Вчені відкрили одну дуже корисну для здоров’я властивість чаю

Одна чашка чаю, заварена протягом 3-5 хвилин, видаляє близько 15% свинцю з води.

Чай має одну особливо несподівану перевагу: крім його властивостей, що поліпшують обмін речовин і настрій, заварювання чаю може допомогти очистити воду.

Про це йдеться в новому дослідженні Північно-Західного університету, пише Parade. Дослідники протестували шість різних видів чаю – чорний чай, зелений чай, улун, білий, ромашковий чай і ройбуш – у пакетиках і без них, і заварили їх у воді, що містить заздалегідь виміряну кількість важких металів, таких як свинець, кадмій, мідь, цинк і хром. Ось що вони виявили – чай видаляє важкі метали з води. Одна чашка чаю, заварена протягом 3-5 хвилин, видаляє близько 15% свинцю з води – навіть за токсичних рівнів (до 10 частин на мільйон).

Дослідник також виявив, що целюлозні або паперові чайні пакетики найкраще адсорбують важкі метали, тоді як бавовняні та нейлонові пакетики майже нічого не адсорбують. Целюлозні пакетики також не виділяють мікропластик, зазначили дослідники, тому їхнє використання дає додаткові бонуси.

Оброблене листя чорного чаю має найбільш очищувальний ефект з усіх видів чаю. Ймовірно, це пов’язано з великою кількістю пір і більшою площею поверхні, зазначили дослідники, хоча розмір помелу і час заварювання мають більший вплив на очищення, ніж фактичний тип чаю.

Що довше заварюється чайний пакетик, то більше важких металів у кінцевому підсумку адсорбується.

“Будь-який чай, який заварюється довше або має велику площу поверхні, ефективно очистить більше важких металів”, – сказав провідний автор дослідження Бенджамін Шиндель.

“Деякі люди заварюють чай всього за кілька секунд, і вони не отримають великого очищення. Але заварювання чаю протягом більш тривалого часу або навіть протягом ночі – як холодний чай – очистить більшу частину металу або, можливо, навіть майже весь метал у воді”.

“Ми не пропонуємо всім почати використовувати чайне листя як фільтр для води”, – сказав старший автор дослідження Вінаяк П. Дравід із Північно-Західного університету.

Однак це означає, що щоденні чашки чаю можуть пасивно знижувати вплив шкідливих металів, які накопичуються з часом. “Якщо люди випиватимуть додаткову чашку чаю на день, з часом ми, можливо, побачимо зниження захворювань, тісно пов’язаних із впливом важких металів”, – припустив Шиндель.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook