Учені з’ясували, який сік корисний для шлунка

Університет Центрального Ланкашира провів перше і найбільше дослідження впливу соку з вишні на організм людини. Учені з’ясували, що цей напій покращує стан людей із певними захворюваннями.

Видання SciTechDaily писало, що в пацієнтів із виразковим колітом легкого та середнього ступеня тяжкості, які протягом шести тижнів двічі на день випивали 130 мл розведеного соку вишні Монморансі, на 40% знизився рівень маркера запалення кишківника. Крім того, у них на 9% покращилася якість життя, пов’язана зі здоров’ям. Ці результати свідчать про те, що вишневий сік, багатий на антоціани, може принести додаткову користь, якщо використовувати разом із ліками.

Співавтор дослідження Ліндсей Боттомс, професор у галузі фізичних вправ і наук про здоров’я та керівник Центру досліджень у галузі психології та спорту в Університеті Гартфордшира, сказав:

Хоча вишневий сік не може замінити ліки, наші результати дають надію на те, що його можна використовувати поряд із фармацевтичними препаратами для поліпшення якості життя пацієнта, зменшення симптомів і, можливо, навіть для відтермінування подальшого інтенсивного медичного лікування або хірургічного втручання.

Терпка вишня Монморансі багата на поживну речовину антоціаном – природну сполуку, що надає фруктам характерного червоного кольору та кисло-солодкого смаку, а також міститься в темно-забарвлених фруктах та овочах, таких як ожина, криваві апельсини та баклажани.

Попередній аналіз показав, що 30 мл концентрату терпкої вишні Монморансі містять 9,117 мг/мл антоціанів, що еквівалентно вживанню приблизно 100 вишень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook