Головною стравою великоднього столу є паска. Існує безліч рецептів та способів приготування, але без сирної паски і стіл не стіл, і свято не свято. Готують її зазвичай у суботу – напередодні Великодня, коли паски з тіста вже випечені. В основі традиції виготовлення сирної паски криється давня символіка.
Походження сирної паски пов’язано з пророком Мойсеєм, який вивів іудеїв з Єгипту. Після позбавлення від рабства за обіцянкою Бога народ очікувала «земля хороша, де тече молоко і мед». Так саме молоко і мед стали символом нескінченної радості.
Сир у тих умовах був більше ніж просто їжею. Він вважався найкращим, що є в молоці, найпоживнішим та найкориснішим для людини. А сир, перетертий з цукром і вершковим маслом – і зовсім був даром природи, до того ж доволі дорогим. Простій людині така розкішна їжа була доступна тільки раз на рік. Тому сирна паска готувалася з особливою тремтливістю і тільки з кращих продуктів.
Зазвичай сирну паску роблять пірамідальної форми – і це невипадково. За одною з версій вона символізує Гроб Господній, за іншою – Голгофу, гору, на вершині якої був розп’ятий Христос.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook