На Вінниччині приготування риби на соломі визнали елементом нематеріальної культурної спадщини

У селі Наддністрянське на Вінниччині відновлюють традицію запікання риби на соломі в печі. Цю кулінарну практику, що передавалася з покоління в покоління, цьогоріч внесли до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Про це Суспільному розповіла місцева жителька Оксана Спірідонова. Говорить, технологію її приготування дізналася від місцевої мешканки, 84-річної Тетяни Гринь.

“У нас є така жінка, Тетяна Максимівна, їй ця страва дісталася від мами. На той час вони жили над Дністром і не було , що їсти, а риба завжди була, тому її готували”, — сказала Оксана.

Для приготування потрібна будь-яка риба, спеції, а ще — солома. За словами Оксани, це старовинний рецепт, у родині Гринь рибу таким способом готують понад 200 років.

Рибу на соломі запікають у печі 40 хвилин. Цю страву пригадує і місцева мешканка Галина Паршенко — її бабуся готувала рибу мало не щодня. З роками рецепт призабувся, однак жінка радо долучилася до його відновлення.

Технологію приготування риби на соломі села Наддністрянське внесли до місцевого переліку нематеріальної культурної спадщини 2018 року. Цьогоріч, 1 травня, — до обласного, — сказала очільниця відділу культури Мурованокуриловецької громади Валентина Веклюк.

Разом із “Рибою на соломі” до обласного переліку цього року внесли ще одну страву — тушковану картоплю з грибами в горщику. Тепер у списку нематеріальної спадщини області — чотири елементи з Муровано-Куриловецької громади, у місцевому ж — дванадцять.

Відновлення страв, приготованих у печі — це не лише про кулінарію, це частина культурної місії, кажуть жительки Наддністрянського. Цьогоріч планують подати технологію приготування риби на соломі до Національного переліку. Поки що елементів нематеріальної культурної спадщини від Мурованокуриловецької громади там немає.

Читайте також: На Вінниччині провели відкрите тренування з адаптивних видів спорту для ветеранів війни

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook