Усі українці знають, як готується традиційна кутя на Різдво. Смак цієї каші знайомий у кожній родині та неодмінно асоціюється у нас зі святковим настроєм.
Однак не всім відомо, що святкова кутя буває трьох видів. А особливості приготування каші відрізняються залежно від свята. Наші пращури дбайливо ставилися до цих традицій і вкладали глибокий сенс у кожну страву.
Багата кутя
Багатою називається каша, яка готується на Святвечір перед Різдвом. За новим стилем це 24 грудня. Ця страва символізує радість від народження Сина Божого і прославлення Ісуса.
Як зрозуміло з назви, багата кутя має бути смачною та насиченою. Що більше інгредієнтів, то краще, тому можна сміливо додавати будь-які горіхи, фрукти, цукати та цитруси. Однак у Святвечір усе ще триває Різдвяний піст, тож каша має бути пісною – без масла та молока.
Щедра кутя
Цю страву ми готуємо на Щедрий вечір або свято Меланки – 31 грудня за новим стилем. Здавна українці відзначали переддень Нового року з піснями, гуляннями та перевдяганнями. А на стіл ставили щедро приправлену кашу.
Щедра кутя найситніша з усіх, адже на це свято вже немає посту. У страву можна додавати сметану, вершки та молоко, а горішки – підсмажити на вершковому маслі.
Голодна кутя
На Водохресний святвечір 5 січня готується найпростіший підвид куті без добавок. Українці намагалися провести цей вечір якомога скромніше і відмовлялися від ласощів. Тому голодна кутя готується тільки з вареної пшениці, заправленої медом. Горіхи та мак до неї не додають.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook