2024 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень

Липень 2024 року став другим найспекотнішим за всю історію спостережень і закінчив 13-місячну серію температурних рекордів, коли кожен місяць був найтеплішим, чому частково сприяв феномен Ель-Ніньо. На думку кліматологів 2024 рік може стати найтеплішим в історії.

Про це свідчать дані Європейського центру з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service (Copernicus).

За даними кліматологів, температура у липні була на 1,48 градуса за Цельсієм вищою за доіндустріальний показник 1850-1990 років, а в останні 12 місяців — на 1,64 градуса. У липні також були два найспекотніші дні за історію спостережень. Водночас зазначається, що цьогорічний липень був лише трохи прохолоднішим, ніж цей же місяць 2023 року.

Copernicus пов’язує високі температури здебільшого з викидами парникових газів промисловістю, що працює на викопному паливі, і зазначив, що океани, на які зазвичай не впливає Ель-Ніньо, спостерігали незвичайне підвищення температури.

“Цей Ель-Ніньо закінчився, але ця величина глобальної температури підвищується, загальна картина дуже схожа на ту, де ми були рік тому. Ми не закінчили з температурними рекордами, які викликають хвилі спеки… Ми знаємо, що ця довгострокова тенденція до потепління може бути з дуже високим рівнем впевненості пов’язана з впливом людини на клімат”, — сказав Жюльєн Ніколя, дослідник клімату з Copernicus.

Температура вище середнього була зафіксована в південній і східній Європі, на заході США, західній Канаді, більшій частині Африки, Близькому Сході, Азії та східній Антарктиді.

Згідно з наявними даними, від січня по липень глобальна температура була на 0,7 градуса за Цельсієм вищою за середній показник 1991-2020 років, тож, на думку науковців, «дедалі ймовірніше, що 2024 рік стане найтеплішим роком за всю історію спостережень».

Вищі за середні температури були зафіксовані у Південній та Східній Європі, західній частині США, на заході Канади, у більшій частині Африки, на Близькому Сході, в Азії та на сході Антарктиді.

Що таке Ель-Ніньйо і Ла-Нінья

Ель-Ніньо — це феномен, в результаті якого екваторіальна частина Тихого океану стає теплішою за звичайну не більше, ніж на 3 °C. Виникає внаслідок надзвичайно теплих вод у східній частині Тихого океану. Ель-Ніньо підживлює тропічні циклони в Тихому океані та збільшує кількість опадів і ризик повеней у деяких частинах Америки та в інших місцях.

Процес, коли екваторіальна частина Тихого океану стає холоднішою за звичайну на приблизно ту ж температуру, називається Ла-Нінья. Ці терміни перекладаються з іспанської як “хлопчик” та “дівчинка” відповідно.

Ель-Ніньйо і Ла-Нінья відбуваються кожні 2-7 років, зазвичай тривають від 9 до 12 місяців і мають широкий вплив на погоду в усьому світі. Ель-Ніньйо 2015/2016 років було одним з найсильніших за всю історію спостережень. Вони не є єдиними факторами, що впливають на наш клімат, але є найбільшими факторами впливу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook