Виразкова хвороба зустрічається досить часто: причин виникнення такої недуги досить багато. Першим симптомом є біль у животі, який спочатку спостерігається через кілька годин після приймання їжі (6-7 годин). Непотрібно зволікати, а варто негайно звернутися до гастроентеролога.
Діагностування захворювання
Лікар проводить медичний огляд, вислуховує скарги пацієнта, призначає ліки На https://liki.ua/shop/brands/omez-8085 можна замовити якісні препарати для лікування. Лікар використовує пальпацію для визначення сили болю та кордонів, в яких він виникає.
Після огляду пацієнт проходить лабораторні обстеження. В першу чергу проводиться аналіз крові, який дозволяє виявити понижений вміст еритроцитів та гемоглобіну. Крім того, проводять аналіз калу на приховані кровотечі.
Щоб виявити зміни в тканинах, призначають два методи: рентген та езофагогастродуоденоскопію. Перший метод вважається застарілим та не дозволяє визначити виразки діаметром менш як 5 мм. ЕГДС – обстеження за допомогою ендоскопа. Щоб виявити бактерію хелікобактер пілорі проводиться швидкий уреазний тест.
Лікування виразкової хвороби дванадцятипалої кишки
Процес лікування передбачає використання медикаментів та дотримання спеціальної дієти. Серед препаратів призначають:
- інгібітори протонної помпи;
- гастропротектори;
- антациди;
- знеболювальні засоби тощо.
Звісно, тільки фахівець може призначати певні ліки, самолікування неприпустиме!
Що стосується харчування, дієта залежить від фази захворювання. Наприклад, в період ремісії потрібно харчуватися 4-5 разів на день, а при загостренні – 5-6. Інтервал між прийманнями їжі не має перевищувати 4 годин.
Існує спеціальна дієта, що встановлює список продуктів, які можна споживати, а які заборонені. Це так звана дієта №1. Страви повинні мати консистенцію рідкої каші, а температура їжі зберігатися в межах 35-38 градусів (якомога ближчою до нормальної температури тіла людини). Лікування – тривалий процес, який потребує відповідальності від пацієнта.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook