Випічка на Різдво: традиції країн світу

З чого складається ідеальна атмосфера Різдва? Білий пухнастий сніг за вікном, затишний светр, ялинка, гірлянди, подарунки і, звичайно ж, смачні солодощі. З чаєм, кавою чи какао, які так затишно пити взимку, найбільше смакує ароматна випічка. З нею й познайомимо вас далі у статті.

Європейські солодощі

В країнах Європи головним зимовим святом вважається не Новий Рік, а саме Різдво, з нагоди якого заведено випікати різноманітні солодощі — печиво, кекси, пироги, рулети. Для створення різдвяної атмосфери використовують ароматні спеції — кардамон, бодян, корицю, мускатний горіх, імбир тощо. Кожна європейська країна має свої унікальні різдвяні рецепти, що вважаються національними.

Солодке поліно

Французький торт символізує давню кельтську традицію поливати палене поліно вином та посипати сіллю, щоб проганяти біди. З часом обряд переродився в солодку страву — бісквітний рулет із шоколадом, посипаний цукровою пудрою.

Панетоне

Італійський різдвяний кекс — здобна випічка із цукатами та родзинками. За легендою, один бідний пекар хотів видати доньку заміж, але не мав грошей на весілля й посаг. Коли він придумав рецепт цього смачного кексу, від клієнтів не стало відбою. Продаючи кекси, пекар розбагатів і влаштував доньці пишне весілля. А кекс в Італії й досі вважають щасливою здобою та випікають на Різдво.

Штолен

Німецький різдвяний пиріг печуть за кілька тижнів до свята, щоб він настоявся, а пряності розкрили свій аромат. Пропонуємо й вам спробувати цей оригінальний рецепт. 

Для приготування опари знадобляться такі інгредієнти:

  • Борошно пшеничне — 100 г;
  • Свіжі дріжджі Львівські — 4 г;
  • Молоко — 50–60 мл;
  • Куряче яйце — 1 шт.

Тісто готуємо з таких інгредієнтів:

  • Борошно пшеничне — 300 г;
  • Свіжі Львівські дріжджі — 40 г;
  • Цукор — 50 г;
  • Масло вершкове — 230 г;
  • Куряче яйце — 1 шт.;
  • Сіль — 5 г;
  • Мигдальні пластівці — 50 г;
  • Родзинки без кісточок — 130 г;
  • Журавлина — 100 г;
  • Цукати — 80–100 г;
  • Ром — 100 мл;
  • Спеції мелені (кориця, кардамон, мускатний горіх, бодян, гвоздика) — 1 чайна ложка;
  • Ваніль — за смаком.
GyZg6V32klfFjkhDAigfPqMWriTyzN2oraJBEdPEXi8cjF2RMuusYYvMAmxxMisf2rSdu_jLPGJxVVmZgpin9LXZtUA83oVP22ZItn6Ty6_cif7MnkToP-aPhaKJ2vHhwPuwKA

Етапи приготування:

  1. Звечора замочіть у ромі чи коньяку родзинки та цукати. Приготуйте опару для тіста на підігрітому молоці. Залиште все це на ніч.
  2. Вранці замісіть тісто, додаючи в опару всі інгредієнти, крім масла, пластівців, цукатів і родзинок. Поступово додавайте 130 г розтопленого масла, вимішуючи до еластичності.
  3. Залиште тісто на пів години у теплому місці. Додайте пластівці, цукати та родзинки. Залиште ще на пів години.
  4. Готове тісто розділіть на дві частини й розкачайте їх у прямокутники. Кожен прямокутник складіть вздовж у 3 шари. Верхній шар має доходити до середини другого. Залиште підходити протягом години.
  5. Випікайте при 180°С протягом 30–40 хвилин. Готовий штолен змастіть маслом і посипте цукровою пудрою.

Ванільні рогалики

Австрійські маленькі рогалики випікають із пісочного тіста, в яке додають горіхи та ваніль. Зверху посипають цукровою пудрою.

Зірочки з корицею

Німецьке різдвяне печиво готують з особливого тіста, до складу якого входить мелений мигдаль, кориця, цукрова пудра та яєчні білки. Зверху покривають білосніжною глазур’ю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook