Як обрати свічки на випадок відсутності світла і як зробити свічку власноруч

Через перебої з електропостачанням українцям часто доводиться купувати свічки. Різновидів свічок дуже багато, і не тільки за зовнішнім виглядом, а й за матеріалом з якого вони зроблені.

Яку свічку обрати кожен вирішує сам, а от чим вони відрізняються пояснили у dovidka.info.

Свічки з бджолиного воску

  • Найбільш екологічні, безпечні та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви.
  • Іноді до складу маси додають частку парафіну в строгому процентному співвідношенні, щоб не порушити природні властивості воску. Однак якщо на восковій свічці є горизонтальні тріщини і вона легко кришиться – значить, у ній більше 30% парафіну.
  • Коштують такі свічки дорожче за інші через високу вартість сировини. Ціна стартує від від 100 грн за набір тонких (“церковних”)
  • Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години.

Свічки з рослинного воску (стеаринові)

Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки.

  • Свічки з пальмового воску. Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.
  • Свічки з соєвого свічного воску. Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.
  • Свічки з кокосового воску. Дорожчі за пальмові і соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин) . Однак їх рідко можна знайти у магазинах.
  • Такі свічки виділяють концентрований аромат, тому їх рекомендується застосовувати у великих приміщеннях.
  • Ціни на свічки з рослинного воску: від 100 грн за свічку малого розміру.
  • Час горіння залежить від розміру, однак найменші горять до 45 хвилин.

Парафінові

Парафін – продукт перегонки нафти. Без домішок і без додаткового очищення він має неприємний запах. Є свічки, зроблені з парафіну високого очищення, ті, в які додають ароматизатори.

  • Чим більше в складі свічки погано очищеного парафіну, тим більше кіптяви, будуть нерівномірне полум’я і чорний “наліт” під час горіння.
  • Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та провітрювати приміщення.
  • Їхній єдиний плюс – дешево. Ціна на парафінову свічку найменшого розміру стартує від 20 грн.
  • Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за півгодини.

Гелеві свічки

Їх виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів. Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться.

Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру). Середня ціна – 250 гривень.

Як змайструвати свічку власноруч

Свічка тривалого горіння

З однієї воскової свічки довжиною 30 сантиметрів можна змайструвати 6 свічок тривалого горіння, кожна з яких горітиме 10-12 годин.

Що потрібно:

  • маленька банка, склянка або чарка з товстим склом
  • парафінова свічка
  • воскова свічка
  • дрібка солі
  • олія (рафінована без запаху)
  • ніж
  • сірники або запальничка

Як зробити:

  • Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 сантиметрів.
  • На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, поки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.
  • Налийте у ємність олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу.
  • Свічка довготривалого горіння готова.

Свічка з картоплі

Що знадобиться:

  • маленька тарілка (зі скла чи глини)
  • картоплина
  • імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка
  • олія (рафінована без запаху).

Як зробити:

  • Налийте в тарілку орієнтовно 100 мл. олії.
  • Виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 сантиметр і зробіть посередині отвір для ґноту.
  • І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією.
  • Протягніть ґніт через картоплю, щоб зверху виступало орієнтовно пів сантиметра.
  • Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт.

Орієнтовно 100 мл. олії і 3-5 см. ґноту горітимуть до 6 годин.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook