За підсумками І півріччя 2025 року в м. Вінниці зареєстровано 9 випадків сальмонельозу, з них 2 випадки серед дітей віком до 17 років. Для порівняння, у аналогічний період минулого року було 14 випадків, з них 4 — серед дітей.
Про це повідомляє Вінницький обласний ЦКПХ, інформує Місто.
У спекотну погоду ризик захворіти сальмонельозом значно зростає, оскільки мікроорганізми розмножуються набагато швидше, особливо на продуктах, які зберігаються неналежним чином,- розповідає лікар-епідеміолог Вінницького ОЦКПХ Наталія НАДВОДСЬКА.
Сальмонельоз – інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella, що уражає шлунково-кишковий тракт.
Основні резервуари інфекції – домашня птиця, велика рогата худоба, свині, вівці, кози, гризуни, а також це можуть бути дикі птахи, риба, устриці, навіть таргани й мухи.
Інкубаційний період зазвичай триває від 6 годин до 3 діб, іноді може затягнутися до 7-10 днів. Захворювання супроводжується діареєю, інтоксикацією та зневодненням. У важких випадках, особливо у людей з ослабленим імунітетом, не виключено потрапляння сальмонели в кров, що призводить до генералізованої інфекції і, як наслідок, сепсису.
Як можна заразитися сальмонелою?
– вживання недостатньо обробленого м’яса, яєць, молока, продуктів, що містять ці інгредієнти, особливо якщо вони зберігаються не належним чином або готуються з порушенням умов приготування страв;
– контакт з інфікованими продуктами харчування, наприклад, сирими яйцями, які можуть містити бактерії на шкарлупі;
– споживання немитих овочів і фруктів;
– контакт з хворими або носіями інфекції через брудні руки, особливо після контакту з поверхнями, наприклад, дверними ручками, іграшками, посудом;
– вживання забрудненої питної води або використання її для приготування їжі, купання у водоймах із забрудненою водою.
Профілактика сальмонельозу:
- Дотримання правил особистої гігієни (ретельне миття рук з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету, коли ви приходите з вулиці);
- Правильна термічна обробка продуктів;
- Дотримання термінів придатності харчових продуктів;
- Належне зберігання продукції в холодильнику;
- Контроль за станом здоров’я тварин. Забезпечення умов утримання тварин, що виключають можливість зараження.
За перших симптомів захворювання зверніться за кваліфікованою медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Читайте також: На Вінниччині розшукують 13-річну дівчинку, яка не повернулась додому
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook