Чому фахівці радять приймати «сонячний вітамін» у похмуру пору

Із настанням зими багато хто з нас відчуває незрозумілу втому, апатію та бажання проспати до весни. Часто ми списуємо це на погоду, але справжня причина може ховатися у дефіциті вітаміну D. Про це інформує Місто, посилаючись на inseinin.com.ua.
Сонце не гріє і не лікує
Вітамін D унікальний: це одночасно і вітамін, і гормон. Він допомагає засвоювати кальцій, підтримує імунітет та береже наші кістки від крихкості.
Але в Україні з листопада по березень занадто мало сонця. Ультрафіолетові промені, які відповідають за синтез вітаміну в шкірі, практично не досягають землі. Тому рівень вітаміну D у крові падає на 20-30%.
Дефіцит вітаміну D підступний, бо його симптоми легко сплутати зі звичайною втомою. Це постійна слабкість, біль у кістках та м’язах, особливо в спині та суглобах, так звана «зимова депресія», часті застуди, а також проблеми із зовнішністю (випадіння волосся та ламкість нігтів).
Хто в групі ризику?
Хоча дефіцит зачіпає майже 50% населення північних регіонів, особлива увага потрібна офісним працівникам (які бачать сонце лише через вікно), людям похилого віку (шкіра з віком гірше синтезує вітамін), людям з надмірною вагою (вітамін D «застрягає» у жировій тканині), маленьким дітям (для профілактики рахіту).
Якщо ви не в групі ризику і харчуєтеся продуктами, багатими на вітамін D, добавки можуть бути необов’язковими. Однак Гарвардська школа підкреслює: взимку дієта рідко покриває потреби, тому краще перевірити рівень у крові.
ТОП продуктів із вітаміном D
Олія з печінки тріски – найбагатше джерело сонячного вітаміну. А ще лосось і вся жирна риба. Наприклад, сардини, оселедець, тунець. Також яєчні жовтки, гриби, яловича печінка, червоне м’ясо (яловичина) містять чимало Д3.
Якщо аналіз показав дефіцит або ви в групі ризику, потрібно вживати лікарські препарати з правильним дозуванням відповідно до віку.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook