Яким буде долар? НБУ давно готувався до керованої гнучкості обмінного курсу

Перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу — це процес, до якого Національний банк України давно готувався.

Про це у коментарі Суспільному заявив інвестиційний банкір, фінансист Сергій Фурса.

“Рано чи пізно це треба було зробити. І Нацбанк вирішив, що зараз слушний момент, в нього достатньо можливостей, контрольовано зробити це зараз. Але немає конкретної причини, чому це зробили саме з 3 жовтня. Це процес, до якого НБУ давно готувався. Це частина переходу від фіксованого курсу до вільного, який на нас чекає, коли війна закінчиться”, — сказав Фурса.

За його словами, фіксований курс — це як “ліки, які допомагають у певній ситуації”.

“У нас з початку війни був фіксований курс. Це було дуже важливо. В той момент, коли була повна невизначеність, все виглядало, як катастрофа. І не було зрозуміло, що буде з війною, що буде з економікою. За цей час ситуація значно покращилась. НБУ збільшив резерви й в нас є постійна допомога від наших західних партнерів. І прийшов час переходити від фіксованого курсу. Чому? Тому що фіксований курс – це ліки. Вони допомагають в певній ситуації. Але чим довше ви на фіксованому курсі, тим важче вам з нього виходити”, — пояснив фінансист і додав, що на першому етапі ніяких значних коливань на валютному ринку не буде.

“Нацбанку принципово показати, що ніякої катастрофи не відбулося, ніяких приводів для паніки немає. Зараз напевно будуть атаки, наприклад, на чорному ринку, спекулятивні намагання щось розхитати, це буде ні про що, курс буде залишатись стабільним. З часом ми побачимо більш значні коливання на валютному ринку. 10 копійок, 15 копійок — курс буде кудись рухатись, поступово збільшувати свою амплітуду цих рухів. Але знову ж таки, це буде дуже контрольований процес. І якщо буде щось виходити з-під контролю або буде якийсь дисбаланс на валютному ринку, НБУ буде втручатися і зупиняти цей процес”, — зазначив Сергій Фурса.

На запитання, як буде встановлюватися курс долара, Фурса відповів, що “формально він буде встановлюватися на ринку”.

“Але основний гравець на ринку – Національний банк, який, власне, має достатньо можливостей, щоб цей курс регулювати там, на ринку, продаючи долари з власних резервів, чи не продаючи долари з власних резервів. Тому формально курс буде ринково утворюватись, а де-факто насправді не буде даватися ринку розгулятись. Протягом зими, я не виключаю, що ми побачимо офіційний курс 37-38 гривень за долар. Десь в цих проміжках. Через пів року, можливо, побачимо 40-41 гривень”, — сказав він.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook