Хто заплатить податок при переказах на картку, роз’яснили в Податковій

Інформація про сплату додаткових 19,5 % при перекиданні коштів з картки на картку заполонила інтернет. Так, згідно постів у соцмережах, «українцям хочуть нав’язати новий податок, який торкнеться усіх», крім того, ніби то відтепер «скасовується банківська таємниця і податківці вільно отримуватимуть доступ до всіх рахунків громадян» – джерелом вказується новина із телеграм-каналу. Насправді цю інформацію податкова служба України спростувала ще кілька тижнів тому, а наразі триває черговий етап її поширення.

Про те, кого дійсно стосуються податки, пов’язані з грошовими переказами через банківські картки, розповів начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області Ігор Зоря:

-Закон про розкриття банківської таємниці стосується лише правоохоронних органів і йдеться про громадян, на яких є кримінальні провадження. Ми, як орган фіскальної служби, також маємо право на розкриття банківської таємниці, але лише за рішенням суду, – пояснює Ігор Зоря. – От, наприклад, громадянин отримав дохід, про що до нас надійшла інформація від підприємства чи інших джерел. Тоді ми надсилаємо йому запрошення про подачу декларації, але він жодним чином не реагує. Далі відбувається контрольна перевірка, і якщо знову немає реакції, ми звертаємося до суду з проханням розкрити банківську таємницю – така процедура. Майже 99% судів закінчуються на нашу користь. Згідно банківських документів ми донараховуємо громадянину ту чи іншу суму.


Як зазначили у Податковій, насправді з розкриттям банківських даних не все так просто, і це не стосується поголовно кожної особи, оскільки є чіткий перелік структур, які мають право вимагати розкриття банківської таємниці. А ще додали: коли ви, наприклад, продали через інтернет свій велосипед і отримали за це гроші на картку від покупця, оподаткуванню цей випадок не підлягає. Інша справа, коли свої прибутки намагаються приховати власники інтернет-магазинів: –

– Є таке поняття, як несистематичне здійснення господарської діяльності. Коли акція одноразова і пов’язана із вживаним майном, це не рахується систематичним доходом. А от коли на картку регулярно надходитимуть кошти, тоді можуть виникнути питання. Справа в тому, що багато громадян уникають реєстрації, займаючись підприємницькою діяльністю, але так буде для них не завжди. Минулого року ми від «Нової пошти» отримали інформацію про людей, які систематично отримують кошти на картку, здійснюючи певну діяльність. Загалом із п’яти таких громадян двоє свої суми задекларували – йдеться по два-три мільйони гривень, відповідно й сплатили податки. По решті проведені перевірки і суми донараховані до бюджету. Рішення суду вони оскаржують, але суди у першій інстанції ми виграємо, бо є всі докази.

Нагадаємо, 111 мільйонерів у Вінницькій області задекларували свої статки

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook