Володимир Гройсман: Я буду боротися за зміну «земельного закону»

Ухвалений парламентом закон про відкриття ринку сільськогосподарських земель прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (2016-2019 рр) охарактеризував як такий, що не в інтересах України і українського фермера. Він впевнений, що вести перемовини про ринок можна було з більш виваженої і прорахованої позиції.

– Це не українська реформа. Вона не дасть ефекту. Ми один раз відпустимо стратегічний ресурс – і забудьте про нього. Ніхто не буде наймати людей на роботу, дбати про розвиток сільської інфраструктури. Великі компанії будуть розраховуватися мільйонами тонн пшениці, а не робочими місцями, – прокоментував в ефірі вінницького телеканалу «Віта» Володимир Гройсман. – Моя логіка, щоб фермер  сам купив землю і його родина. Так він залучить своїх рідних, сусідів. Вони створять фермерське господарство, будуть вирощувати сировину і переробляти її – створювати додану вартість. Оце моя модель, за яку я буду боротися.

Володимир Гройсман звернув увагу на те, що така модель ринку, яка була ухвалена парламентом, – не остаточний варіант, який нібито вимагав Міжнародний Валютний Фонд. За його словами, партнери були згодні не тільки на такий сценарій, а й на наповнення спеціального Фонду, який став би джерелом кредитів  для аграріїв – у національній валюті, під відсоток інфляції, строком на 25 років.

– Ми б отримали потужний фермерський клас. Разом із реформою децентралізації ми б дали силу економіці, – пояснив Володимир Гройсман. – – Моя логіка – передати землю тільки українцям, аграріям–фермерам. Ніяким не латифундистам. Знайдіть мені фермера, який скаже, що 100 га землі – той обсяг, який йому цікаво обробляти. Йому цікаво 500 га і більше.

Закон про запровадження ринку сільськогосподарських земель стартує в Україні з липня 2021 року. Першими покупцями можуть стати фізичні особи. Далі ринок відкривається для юридичних осіб із правом концентрувати 10 тис. га земель. Із 2024 року ринок сільськогосподарських земель відкривається великим компаніям, які можуть придбати 500 тис. га і навіть мільйон.

– Чому з 2024 року? Всі говорять про те, що кілька років буде криза. Тобто в 2021-2023 роках буде складна ситуація. У великих компаній не буде грошей для купівлі землі. Але з 2024 року вони знають, що у них з’явиться ресурс, і вони зможуть купити той обсяг землі, який їм потрібно. Натомість фермер залишиться зі своїми проблемами наодинці, – каже Володимир Гройсман.

Він запевнив, що відтепер буде боротися за те, щоб скасувати норму про дозвіл юрособам виходити на земельний ринок і концентрувати землю.

– У такому вигляді землю продавати не можна, – наголосив політик.

Нагадаємо, Володимир Гройсман каже, що в існуючому законопроєкті про ринок землі закладена величезна помилка, яку в разі ухвалення закону, виправити буде неможливо.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook