Вінницька область в лідерах із залучення інвестицій в харчову галузь

Оприлюднені результати секторального аналізу української економіки, проведеного Офісом Національної інвестиційної ради. За словами керівника Офісу Ольги Магалецький, аналіз зробили на основі показників динаміки обсягів реалізованої продукції, капітальних інвестицій та чистого прибутку підприємств. 

Харчопром за попередні дев’ять років, за підрахунками Офісу, збільшив капітальні інвестиції в 3,3 рази, а чистий прибуток галузі зріс майже в 46 разів. До того ж прибуток харчопрому за 2019 рік перевищив середньорічний показник галузі за 2010-2018 роки в 11,9 рази.

Продовжує розвиватися харчова промисловість і в пандемійному 2020 році. Після ситуативного зниження показників із випуску харчових продуктів в березні-травні поточного року галузь надолужує згаяне: в червні індекс промислової продукції склав 101,5%, а в липні зріс до 105% (проти аналогічних періодів минулого року, за даними Держстату). При цьому обсяги виробництва, наприклад, найбільш популярних круп зросли за січень-липень в натуральному вираженні на 33%, а олії соняшникової рафінованої – на 27%. Приріст виробництва за окремими позиціями досягав 47-118%, зокрема, у виробництві заморожених свинячих туш і напівтуш, рибного філе в’яленого і солоного, картоплі приготованої (включаючи чіпси), горіхів приготованих й ін.

Не випадково 18 підприємств галузі увійшли в топ-200 компаній України за доходами за 2019 рік з сукупною виручкою близько 173 млрд грн. Серед найуспішніших виявилися МХП, “Рошен”, “Нестле Україна”, “Сандора”, “Карлсберг Україна”, “ОптімусАгро Трейд”, “Кока-Кола Беверіджиз Україна”, “Абінбев Ефес Україна”, “Дельта Вілмар Україна”, “Олсідз Блек Сі “, “Монделіс Україна”, “Фуд Девелопмент”, “Оболонь” й ін. В основному це підприємства з виробництва рослинної олії, напоїв, кондитерських виробів і курятини. До речі, половина лідерів харчопрому належить зарубіжним компаніям. До того ж майже всі 18 найбільших підприємств виявилися досить прибутковими за підсумками року: їх сумарний прибуток перевищив 14 млрд грн.

Харчова промисловість продовжує успішно освоювати капітальні інвестиції. Більш того, частка надходжень до харчопрому за підсумками першої половини 2020 року зросла всупереч коронакризі до 6% від капіталовкладень в українську економіку в цілому і до 15,6% від загальнопромислових обсягів (проти 5% і 12,5% відповідно в 2019-му). Щоправда, в абсолютному розмірі приплив інвестицій в основні засоби харчопрому в нинішньому році помітно зменшився – до 9,9 млрд грн за перші шість місяців. Лідерами серед регіонів країни з освоєння капітальних інвестицій стали Вінницька область, Київ і Дніпропетровська область. Сумарно вони залучили 39% всіх надходжень у галузь.

Нагадаємо, надходження Вінниччини до бюджетів зросли майже на 609 млн грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook