Винниччину планують поділити на кластери з власним управлінням відходами і своїм полігоном

Під головуванням заступника голови Вінницької облдержадміністрації Олександра Піщика 7 лютого відбулось засідання робочої групи з розробки Регіонального плану управління відходами для Вінницької області.

“Зустріч відбулась за участю експерта-консультанта з питань управління відходами Швейцарсько-українського проєкту DESPRO «Підтримка децентралізації в Україні» Дмитра Лазненка”, — інформує Вінницька облдержадміністрація.

Олександр Піщик нагадав, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року №820-р схвалено «Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року», якою передбачено, що кожна область повинна розробити власний Регіональний план управління відходами.

«З метою дотримання вимог, задекларованих у Національній стратегії, 15 квітня 2018 року між Швейцарсько-українським проєктом DESPRO, Вінницькою обласною державною адміністрацією та Вінницькою обласною Радою підписано Меморандум про взаєморозуміння і співробітництво. За погодженням з Міністерством екології,фахівці DESPRO розпочали роботу над створенням Регіонального плану управління відходами Вінницької області, який передбачає впровадження цілісної системи реалізації повного комплексу заходів з управління відходами»,- зазначив заступник голови облдержадміністрації.

Олександр Піщик також повідомив, що на даний час фахівцями DESPRO та робочою групою створено і верифіковано чотири розділи , які включають інформацію про основні характеристики регіону; аналіз поточного стану системи управління відходами; визначення технологічного забезпечення систем поводження з муніципальними відходами і кластерів управління ТПВ; визначення сценаріїв управління небезпечними відходами.

Під час чергового засідання, оновлений склад робочої групи розглядав черговий розділ, розроблений експертами проєкту: «Завдання та заходи Регіонального плану управління відходами у Вінницькій області», зосередивши основну увагу на визначенні джерел та обсягів фінансування системи поводження з ТПВ як на рівні області, так і місцевих громад.

Варто зазначити, що Регіональний план передбачає поділ території області на кластери, кожен з яких матиме свою систему управління відходами і свій полігон. Межі кластеру та місце полігону всі сусідні громади визначатимуть спільно. Відповідальність за виконання вимог Національної стратегії управління відходами, в розрізі Регіонального плану, повністю лягає на місцеві органи самоврядування, а джерелами фінансування можуть бути кошти з обласного екологічного фонду, власні бюджетні ресурси громад, кошти від інвесторів та грантів.

Нагадаємо, сміттєва порядність на роботі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook