Ринок землі відкрили

Що треба знати про новий закон

У ніч з 30 на 31 березня депутати таки ухвалили багатостраждальний законопроєкт, який запроваджує ринок земель. “За” рішення проголосувало 259 народних депутатів. Це лише початок, тому що Верховній Раді в майбутньому необхідно буде ухвалити ще низку додаткових документів з так званого “земельного пакету”, в яких також частково будуть прописані відносини між учасниками земельного ринку.
Створення ринку землі в Україні відкладають ще з 2001 року. Спочатку він мав запрацювати у 2005 році, однак через зміни урядів, а згодом і Революцію Гідності та війну на Донбасі його запуск постійно переносили.

Ринок землі запускатимуть у декілька етапів:

  • Із 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі в Україні зможуть виключно фізичні особи — громадяни України. До 1 січня 2024 року вони зможуть купувати не більше 100 гектарів сільськогосподарської землі на одну людину.
  • Із 2021 року протягом двох років продавати державну землю та землю, яка належить громадам, буде заборонено. Із липня 2023 року цю заборону знімуть.
  • Із 1 січня 2024 року почнеться наступний етап — купувати сільськогосподарські землі зможуть компанії, але лише українські. Обмеження щодо концентрації сільськогосподарських земель в одні руки зросте до 10 тисяч гектарів (така модель закладалася у початковій редакції законопроєкту).
    Купувати сільськогосподарські землі можна буде лише безготівковим способом — через банківську систему. Так буде легше відстежити, чи дотримувалися покупець та продавець усіх обмежень, які запровадила держава, та чи мають гроші на землю законне походження (чи не “відмиваються” таким чином кошти).
  • Також держава зможе краще проконтролювати, скільки землі було куплено та якою була вартість гектару.
  • До 2030 року цю вартість вирішили заморозити та встановити на рівні нормативної грошової оцінки — 25-30 тисяч гривень за гектар.
  • Купівлю сільськогосподарської землі, яка розташована за менш ніж 50 кілометрів від державного кордону України, заборонять.
  • Людям і компаніям, які орендують сільськогосподарську землю для ведення господарства, нададуть переважне право на її купівлю в орендодавця (справжнього власника).
    Купувати сільськогосподарську землю зможуть лише громадяни України (на першому етапі) та українські компанії (з 2024 року).
  • Володіти землею зможуть і банки, але лише протягом короткого часу. Банкам дозволено забирати землю, внесену як заставу за кредитом. Водночас протягом 2 років після того, як банк отримав сільськогосподарську землю, він має її продати на аукціоні.
  • Іноземцям, людям без громадянства, іноземним компаніям та компаніям, власників яких неможливо визначити (через те, що зареєстровані в офшорних зонах), купувати землю буде заборонено.
    Дозволити іноземцям купувати сільськогосподарську землю держава зможе лише після всеукраїнського референдуму і лише в тому випадку, якщо за це проголосує народ.

Коментарі експертів

Експерт з економіки Андрій Новак:

Ключовий момент – це різке зменшення концентрації землі в одних руках. Мова йде про максимум 100 гектарів для однієї особи. Причому, зараз тільки фізичні особи можуть купувати землю до 100 гектарів, юридичним особам поки що і це не дозволено.

Ексміністр розвитку економіки Тимофій Милованов:

Люди, які звикли до сірих схем і мають вільну готівку, зможуть скористатись новим ринком землі для накопичення великих обсягів землі. Так само у 90-х певні групи людей захопили підприємства через ваучери, скуповуючи їх за безцінь та використовуючи підставних осіб.

Голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський:

Перший – «сірий» ринок землі зникне, і його замінить білий. Друге – запустяться галузі, які потребують більшого інвестиційного періоду окупності аніж рослинництво. Третє – зросте конкуренція та динаміка урожайності й загалом усіх с/г культур по країні.

“Місто” запитало у читачів: “Що дасть Україні відкритий ринок землі?”

Богдан, фотограф:

Це дасть можливість людям розпоряджатися своїм майном, як в Європі. Відповідно, не тільки українські олігархи будуть мати доступ до оренди за копійки, та й ціни на землю підвищаться.

Наталя, психологиня:

Якщо, наприклад, зарубіжні інвестори куплять у нас землю і почнуть на ній розвивати бізнес, в який залучать українців – це добре для нашої економіки. Головне, щоб наші люди із розумом підійшли до цього питання.

Юлій, бариста:

Від цього постраждає середній клас, а прості люди зможуть на цьому трохи заробити. Це дуже вдалий час для покупок такого роду, бо ціни падають і землю можна взяти “оптом” за копійки.

Анастасія, студентка:

Фізичні особи будуть купувати землю і продавати її юридичним особам. Кількість “заморожених” і закритих територій зросте, а держава нічого не зможе з цим зробити.

Марія Іванівна, пенсіонерка:

Я негативно до цього ставлюся, бо в результаті іноземці можуть розкрасти всі наші корисні копалини – залізо, мармур, каолін, золото, уран, нафту.

Автор Максим ЗОТОВ

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook