Наступна зима стане найскладнішою за всю історію — директор “Оператора ГТС”

Наступна зима найскладнішою в історії України, проте Кабінет міністрів вже зараз готується до опалювального сезону.

Про це на брифінгу заявив генеральний директор “Оператора ГТС” Сергій Макогон.

За його словами, уряд ухвалив рішення, що “Нафтогаз” має створити запас газу в підземних сховищах на наступну зиму в обсязі 19 млрд кубічних метрів. Наразі там трохи більше ніж 11 млрд кубічних метрів.

“Ситуація складна, але Кабмін ретельно займається питанням підготовки до зими. Це стосується і запасів вугілля, і підготовки електростанцій. Очікується, що ця зима стане найскладнішою за всю історію, оскільки країна перебуває в стані війни з РФ. Проте, якщо не буде пошкоджень інфраструктури, 19 млрд куб. м газу в підземці буде достатньо, аби пережити зиму”, — сказав Макогон.

Він зазначив, що в останні два роки уряд працював, щоб збільшити можливість імпорту газу з Європи і торік Україна створила гарантовані потужності з імпорту газу з Угорщини та Польщі і майже вдвічі збільшила обсяги імпорту газу зі Словаччини.

“Фактично ми подвоїли ці потужності з 27 млн куб. м до 54 млн кубічних метрів на добу. Цих потужностей достатньо, щоб забезпечити Україну необхідним обсягом імпорту”, — сказав гендиректор “Оператора ГТС”.

Макогон зазначив, що Україна повинна імпортувати певні обсяги газу, бо власний видобуток недостатній, щоб покрити потреби держави.

“До війни Україна споживала близько 30 млрд кубічних метрів на рік, а видобувала – 20 млрд. Проте наразі суттєво зменшилося споживання. Ми очікуємо, що воно буде на рівні 21-22 млрд кубічних метрів. Видобуток теж трохи зменшився. Додаткові 3—4 млрд кубометрів нам потрібно імпортувати”, — сказав він.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook