Команда Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico) спільно з фахівцями провела експедицію з дослідження нематеріальної (зокрема, гастрономічної) спадщини культурного маршруту, а також провела воркшопи у 10 громадах Вінницької і Хмельницької областей.
Про це інформує Місто, посилаючись на Вінницьку міську раду.
В рамках проєкту «Шлях має тривати», який отримав грантове фінансування Днів Європейської спадщини, за підтримки Ради Європи і Європейської Комісії (http://surl.li/laofx) проходять заходи з відновлення культурно-пізнавального та паломницького маршруту з Вінниці до Кам’янця-Подільського Camino Podolico, його дослідження і популяризації завдяки гастрономічній складовій.
Загалом експедиція охопила по п’ять громад Вінницької і Хмельницької областей: Гнівань, Браїлів, Жмеринку, Северинівку, Бар, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці і Кам’янець-Подільський. У кожній з них відбулася зустріч з місцевими координаторами, дослідження гастроспадщини, майстер-класи з приготування подільських страв від носіїв автентичної локальної кухні, а також фото- і відеофіксація для промоційних матеріалів. Наразі розпочалася розробка гастрономічного каталогу Camino Podolico, який випустять і презентують в різних містах України вже наступного місяця.
«Camino Podolico пролягає довжиною понад 250 кілометрів багатими на спадщину населеними пунктами Поділля. Особливе місце в цьому займає гастрономія, що ми й хотіли підкреслити нашим проєктом. Під час поїздок в громади наша команда зібрала інформацію від носіїв рецептів і зафільмувала процес приготування страв подільської кухні. Таким чином у гастрокаталог Camino Podolico увійде щонайменше 25 традиційних рецептів українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики з шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому ребрі часів Королеви Бони у Барській громаді чи, скажімо, рагу з кислими огірками у Браїлові та багато інших цікавих страв локальної кухні», – розповіла начальниця відділу розвитку туризму департаменту маркетингу міста та туризму Світлана Циганкова.
Крім цього, партнери з «Центру стратегічного розвитку територій» провели 10 практичних воркшопів для започаткування Днів європейської спадщини у громадах. Учасникам пропонували розробити ідеї майстер-класів, екскурсій, презентацій чи будь-яких інших подій, через які вони могли би презентувати живу спадщину своїх сіл та містечок. Також було зібрано інформацію з наявної нематеріальної спадщини, що має зберігатися та передаватися для наступних поколінь.
«У зв’язку з агресією проти України ми відклали офіційний сезон Подільського шляху Святого Якова на невизначений термін. Але велика кількість мандрівників продовжують писати нам і просити про відновлення паломництва. У громадах також є велике зацікавлення в розвитку маршруту, що ми побачили під час цієї експедиції. Тож для того, щоб зберегти потенціал і дати можливість громадам розвиватися, працювати над збереженням своєї спадщини, ми продовжуємо роботу над проєктом попри усі виклики сьогодення. У червні цього року Camino Podolico прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова. І наступного року, коли Подільський шлях святого Якова отримає сертифікацію та увійде до європейської мережі маршрутів до Сантьяго-де-Компостела, ми сподіваємося на його відновлення зусиллями усіх долучених громад», – зазначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook