Собаки з Могилівки

Собаки з Могилівки

У селі Могилівка Жмеринського району люди зібрали близько 6 тис. грн і відправили на стерилізацію трьох песиків, що живуть на центральній вулиці. У селах, погодьтеся, про таке майже і не думають.

  • У нас були проблеми в центрі села, а це дорога в школу, садочок, в амбулаторію… ну, і песики нападали на людей. Останній випадок був, коли собака прокусив взуття директорці школи. Тому поки в нас був карантин, вирішили діяти активніше, – розповів “Місту” староста Могилівки Юрій Мельник. – У селі різні думки були. Казали, що треба постріляти чи потруїти. Дехто казав, що їх треба вивезти. А куди вивезти? Тому ми вирішили їх стерилізувати і повернути в середовище їхнього постійного мешкання. Поки держава не має змоги цим займатися, мусимо робити щось своїми силами.
  • Гроші на стерилізацію тварин зібрали жителі центральної вулиці. Ініціаторкою стала Владислава Романова, а ідею підтримав депутат Гніванської міськради, обраний від Могилівки.
  • Раніше був досвід у місті Гнівань, де однодумці створили команду і разом з активними жителями стерилізували багато безхатніх собачок. У Могилівці я цю ідею пропонувала ще років 2-3 тому, але тоді її проігнорували. Тож, чесно кажучи, було мало надії на наше село, але я почала шукати однодумців, і їх виявилось немало, – розповіла пані Владислава. – У деяких жителів все одно є підозра, що собаки будуть агресивні після стерилізації. Але як свідчить досвід кінологів, стерилізовані собаки лише захищаються від агресії. Тому зараз головна мета – розказати людям, як правильно поводитися із безхатніми тваринами.
  • Стерилізувати песиків з Могилівки повезли до Вінниці – у комунальний притулок для тварин. У притулку їх також вакцинують та поставлять чіпи, і на початку березня повернуть у село.
  • Муніципальний притулок для тварин у Вінниці працює уже два роки.
  • Працюємо не тільки для Вінниці. До нас можуть звертатись громади з області, ми виловлюємо, стерилізуємо, а потім повертаємо тварин назад, – пояснює Анастасія Мороз, ветеринарна лікарка притулку. – У середньому на місяць до нас потрапляє не менше 60 тварин. Але за два роки роботи притулку значно зменшилась численність і народжуваність тварин, а збільшується їхня адаптація у сім’ях.
  • Із зібраних коштів, на стерилізацію і вакцинацію одного собаки з Могилівки піде приблизно по 1,5 тисячі гривень. Решту грошей планують спрямувати на будки для цих собак. До речі, у самій Могілівці розповідають, що із появою цих трьох песиків на центральній вулиці значно поменшало крадіжок. Собаки уже знають всіх місцевих і не раз реагували на чужих людей.
  • Тих односельців, хто до чотирилапих хотів застовувати “радикальні” заходи, Юрій Мельник, який, до речі, багато років працював у правоохоронних органах, нагадує:
  • Мушу, як староста, застерегти усіх, хто пропонував чи має намір ліквідувати хоч одну тварину насильницьким шляхом, що про такі дії чи навіть наміри буду повідомляти до поліції. Зауважу, що з 1 січня в Україні діють норми закону, які передбачають кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Не забуваймо, вони брати наші менші.

Автор – Анастасія Король