Опудало зеленого змія,  або Чим закінчується торгівля алкогольним фальсифікатом

Опудало зеленого змія, або Чим закінчується торгівля алкогольним фальсифікатом

Проминулі теплі осінь та зима не балували подолян снігом. Ясна річ, не балували вони й героя нашого матеріалу вінницького підприємця Прокопа Напувайленка (анкетні дані змінено), який у встановленому законом порядку отримав у податковій службі ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, а отже, був платником акцизного податку.

Утім, йому в нинішній холодний сезон було геть не до снігу. Треба ж такому статись, щоб торік 14 листопада на його фірму, немов сніг на голову, звалились правоохоронці. Перевірка складу, розташованого на вулиці Гонти, показала, що підприємець зберігає на ньому спиртне різних марок. Здавалось, у тому немає нічого протизаконного. Однак оперативники вже мали надійну інформацію, що насправді спиртне є «лівим», тому підлягало вилученню.
У переліку вилученого значаться, наприклад, 32 ящики зі скляними пляшками горілки з написом на етикетці «GRATNOFF Горілка «Пшенична нива», 130 упаковок горілки в паперових коробках з надписом «Пшенична», 23 скляні пляшки горілки з написом на етикетці «Класична Пшенична» – і так далі, і тому подібне. Не будемо перераховувати все, скажемо лише, що загалом міцних рідин набралось аж 2923 літри.

Експертиза показала, що частина алкоголю є справжньою, однак більшість (поміж неї і товар, який нами перерахований вище) була просто водно-спиртовою сумішшю, що не відповідала вимогам державних стандартів.
Перевірка двох магазинів, які належать Напувайленку, показали аналогічну картину: поряд зі справжніми напоями продавались фальсифікати.

Встановлено також, що марки акцизного податку, нібито сплаченого торговцем, «не відповідають встановленому зразку, який перебуває в офіційному обігу на території України» (цитата з матеріалів судової справи).
Під тиском неспростовних доказів Прокопу Напувайленку нічого більш не залишалось, як визнати свою вину в злочині, передбаченому статтею 204 Кримінального кодексу України, тобто в незаконному придбанні з метою збуту, а також у зберіганні з цією метою незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Підслідний підписав угоду з прокурором, в якому погодився з покаранням. Йому доведеться сплатити 85 тисяч гривень штрафу. Оскільки відразу на руках такої суми в нього немає, то сторони погодилось, що Напувайленко сплачуватиме штраф протягом року – однаковими щомісячними «траншами».

Вінницький міський суд угоду затвердив, заодно постановивши вилучений алкоголь конфіскувати.
Так що хтозна, можливо, комусь це врятувало життя, а комусь і здоров’я, коли якийсь покупець не спився й не потрапив до рук лікарів.

Що стосується нашого героя, то сам він точно власним товаром – навіть не фальсифікованим! – не зловживає: у справі є довідка, де зазначається, що Прокіп Напувайленко «на диспансерному обліку в лікаря-нарколога та психіатра не перебуває».


Автор Леонтій Краснопільський