Неканонічні, але народні

Неканонічні, але народні

Свята Богородиця, Миколай Чудотворець, Свята великомучениця Варвара, ікона “Свята вечеря” – ці та багато інших подільських народних ікон, написаних у 18-19 століттях, презентує виставка “Духовні скарби. Історія врятування”. Її сформував народний художник України Володимир Козюк із власної колекції. На виставці він представив 120 народних полотен. Загалом у його фондах зберігається понад 250 ікон. Свого часу його колекція подільської народної ікони визнана Книгою рекордів України як найбільша у державі. Сам меценат встановив національний рекорд у категорії “Благодійність”, бо передав із приватної колекції до музеїв України 1500 експонатів.

За словами Володимира Козюка, особливістю представлених витворів є те, що вони написані звичайними народними умільцями, через це схожі більше на картину, ніж на ікону. Її створювали на полотні, яке потім натягувалось на раму. Маючи до двох метрів завширшки, ікона ділилася на сегменти, кожен з яких мав свій сюжет, або в них відтворювалися різні святі. Крім того, на таких іконах часто малювали квіти, зображали святих “близькими” до людей.

  • Церква боролася з цими іконами, називаючи їх неканонічними. Адже на них зустрічаються квіти та інша символіка, яку не використовувала церква, утім яка подобалася селянам. Ще одними противниками народних ікон були фабрики-монополії, які їх виробляли. Різними шляхами вони боролися з такими іконами, а самі інколи просто знищували. Те, що вони збереглися і дійшли до наших днів – це вже феномен, – розповідає Володимир Козюк.
  • Збирати народні витвори релігійного мистецтва колекціонер розпочав ще у дитинстві. У 10 років до його рук потрапила перша народна ікона, яку він знайшов у старій розваленій хаті. Частину ікон зі своєї колекції Володимир Козюк кілька років тому презентував Вінницькому краєзнавчому музею. Окрема колекція у складі різних виставок мандрувала Україною, була за кордоном. Полотна, які колекціонер представив у Вінниці, свого часу демонструвалися у виставкових залах Національного заповідника “Софії Київської”, Києво-Печерської лаври, Музеї українського мистецтва у Нью-Йорку, Національному музеї народного декоративно-прикладного мистецтва у Києві, Києво-Могилянській академії, краєзнавчому музеї м.Бровари, а також у краєзнавчому та художньому музеях Вінниці.
  • Виставкою Подільської ікони “Духовні скарби. Історія врятування” Володимир Козюк прагне привернути увагу влади і громадськості до раритетних витворів народного мистецтва. А головне – ініціювати створення у Вінниці музею подільської ікони, куди він готовий передати 80% колекції, 20% – залишити собі, щоб представляти на виставках та популяризувати цей вид мистецтва у світі. Для цього запросив на перегляд експозиції і представників влади, народних депутатів, меценатів і дипломатів. Усі погодилися, що такі твори мусять бути представлені громадськості, а тому підтримали ідею Володимира Козюка про створення музею подільської ікони у Вінниці. Однак ніхто не сказав, коли вінничани, гості міста зможуть туди завітати. Очевидно, це питання не одного року. А тому усі охочі переглянути унікальну експозицію подільської ікони наразі можуть це зробити у Вінницькому художньому музеї. Триватиме експозиція до 15 січня 2020 року.