Епідемія паніки: Як пережити карантин і не впасти у депресію: поради психолога

Епідемія паніки: Як пережити карантин і не впасти у депресію: поради психолога

Пандемія коронавірусу у світі – топ-тема всіх новин і розмов, адже COVID-19 з кожним днем все більше поширюється і Україною. Багато хто вже встиг запастися продуктами і самоізолюватися. Але важливо пам’ятати не лише про фізичне здоров’я, а й про психологічне. Практична психологиня Олександра Чуба поділилася своїм баченням ситуації і дала кілька порад для читачів «Міста».

У кожного свій спосіб заспокоїтися

  • Дуже багато сьогодні є порад з цього приводу, але універсального способу заспокоїти абсолютно всіх не існує. Завжди буде відсоток тривожних людей, створюватимуть джерело паніки, – говорить Олександра Чуба, кандидатка психологічних наук, практична психологиня ЦПС ВОКЛ ім.Пирогова. – Справа у тому, що паніка виникає тоді, коли інформації дуже мало і люди починають її собі додумувати. І так само – коли її надмірна кількість. Зараз у нас другий варіант, адже в усіх новинах і соцмережах чуємо тільки одне – про коронавірус. Передумовами паніки, як правило, є втома і депресія, страх перед непередбачуваністю, адже всі відчувають, що ситуація неконтрольована. А ще з нормального ритму збиває відсутність солідарності, адже не всі люди носять маски і дотримуються карантину.

Ризик у сексі і по життю

Олександра Чуба займається також статевим вихованням підлітків. І проводить одну цікаву паралель: в середньому 41-66% людей не користуються засобами захисту під час статевого життя. Те ж саме вона сьогодні спостерігає і з носінням масок, фактично це така ж ризикована поведінка, як і в статевих стосунках.

  • Це мабуть тому, що в нас немає покарання за невиконані правила. Коли чогось не робиш, то можна домовитися. Люди живуть за принципом “моя хата з краю”. Яскравим прикладом став чоловік, який повернувся з Польщі і прославився в інтернеті відмовою від самоізоляції. А скільки ще таких людей серед нас, – зазначає психологиня.

Менше їжі і новин

За словами експертки, психіку зараз добряче виснажує те, що усі у соцмережах крутять інформацію по колу. І вирватися з цього кола не допомагає ані вишивання хрестиком, ані черговий серіал – все одно ми біжимо читати останні новини.

  • Справа у тому, що коли людина емоційно розбалансована і у стані паніки та стресу, в неї виключається вольова компонента поведінки. Її треба включити. Тобто, усвідомити, що є речі, які ти не можеш проконтролювати і жодним чином вплинути на них. А тому слід акцентуватися на тому, що під твоїм контролем. Наприклад, сидіти вдома, виходити у разі крайньої потреби, одягнути маску і рукавички, мити руки. Основа вольової поведінки – це розпорядок дня, – говорить психологиня. – Не варто до третьої ночі дивитися новини і потім спати пів дня – це не працює. Так само як і заїдання тривожності, намагайтеся контролювати об’єми їжі та напоїв. Краще скласти собі режим дня, не погодинний, а план конкретних справ, які хочете виконати. Такий собі контроль дійсності.
    Тривожним людям Олександра Чуба радить поменше дивитися новини. А взагалі кожен, залежно від стану своєї психіки, може обрати шлях для заспокоєння. Когось влаштує конкретна статистика, хтось стане більше звертатися до бога, а інші відгородяться від депресії через гумор.
  • Знайдіть щось хороше в ізоляції. От, скажімо, багато людей настільки звикли жити в певних рамках і біганині, що тепер їм саме час насолодитися спокоєм і побути вдома, – говорить вона.

Літні люди – як малі діти

Окремо пані Олександра пояснює поведінку людей поважного віку, які здебільшого не бажають прислухатися до порад медиків і продовжують активність по місту.

  • У декого так проявляється прихована суїцидальна поведінка, мовляв, уже “нажилися” на цьому світі, а решта – байдуже. А ще літнім людям притаманна інфантильність, і вони поводяться, наче діти, – зазначає психологиня.

Наслідки стресу

На думку Олександри Чуби, наслідки нинішньої ситуації через пів року почнуть проявлятися у людей через погіршення психічних станів. Особливо, коли люди уже мають якісь фобії або розлади. Тож у психологів і психіатрів згодом додасться роботи, каже вона. Великого травматизму особливо зазнають ті, хто, втрачаючи близьких, не зможе з ними попрощатися.

  • В Італії та Іспанії через ці речі вже восени психологи будуть працювати 24/7. Я не знаю, наскільки нам вдасться зупинити процес із коронавірусом, але однозначно карантин є найкращим варіантом, – переконана Олександра Чуба.
  • Автор Ірина МОХАР