Депутати облради не проголосували за реформування санаторіїв, тепер мають шукати гроші у бюджеті області

Депутати облради не проголосували за реформування санаторіїв, тепер мають шукати гроші у бюджеті області

Із 1 квітня припиняється фінансування санаторіїв по усій країні. Тож депутатам Вінницької обласної ради 21 лютого на позачерговій сесії пропонували розглянути питання реорганізації протитуберкульозних санаторіїв, які є в області, – шляхом приєднання їх до обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія». Під реорганізацію підпадає також Заболотненський дитячий психоневрологічний санаторій. Його пропонували приєднати до Липовецької лікарні відновлювального лікування дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи. Власне, близько 10 представників Заболотненського санаторію прийшли цього дня під будівлю обласної ради з плакатами «Ні закриттю санаторію!».

Обговорення реорганізації санаторіїв у сесійній залі було жарким, але безрезультатним. Бо на виході вийшло: ні «за», ні «проти». Щоправда, голови фракцій «Батьківщина» і «Радикальної партії» одразу заявили, що підтримувати ці рішення не будуть. І не підтримали – не сказавши ні, просто не голосуючи.

  • Санаторії не відповідають вимогам жодного пакету медичних гарантій Національної служби здоров’я, оскільки не мають у своєму складі лікувальних компонентів. Якщо ви як депутати обласної ради не проголосуєте за наші проєкти рішень, навантаження і утримання цих закладів треба буде брати на себе обласній раді і обласному бюджету, – звернулася до депутатів директорка обласного департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. – Маньківський санаторій – 6 млн, Кашперівський санаторій – 6 млн, Могилів-Подільський дитячий – 5,3 млн, Могилів-Подільський дорослий – майже 6 млн, Заболотненський санаторій – 6,6 млн, наш хоспісний санаторій в Козятинському районі – 7,2 млн. Це майже 40 мільйонів. Держава з 1 квітня ні копійки не дасть на утримання цих закладів не тільки Вінницькій області, а й усім таким закладам по Україні. Тому я прошу вас з розумінням поставитися до тих проектів рішень, які ми вам подали.
    Підтримала таку реорганізацію депутатка Тетяна Антонець. Вона лікарка, довгий час очолювала дитячу обласну лікарню. Депутатка каже, що є закон, який окреслює умови.
  • Ми своїм цим непідтриманням підводимо під монастир усіх тих людей, які там працюють, – зазначила Тетяна Антонець. – Кожна хазяйка знає, якщо у тебе є літня кухня і кухня у хаті, і у тебе не вистачає грошей, то ти вирішуєш, в якій кухні тобі все-таки хазяйнувати. У нас є обласний протитуберкульозний диспансер, який має хорошу базу і може прийняти і дітей, і дорослих, і забезпечити усі етапи лікування цієї проблеми. Сьогодні у НСЗУ такого поняття як санаторне лікування немає. Але якщо ми переведемо ліжка, переведемо цих дітей на базу централізованого закладу – усі питання, які стосуються поетапного лікування, тут будуть забезпечені.
    За словами голови профільної комісії Ярослава Хребтія, у депутатів сьогодні два шляхи.
  • Або ми їх (санаторії – Авт.) утримуємо, або вони могли б укласти контрактування. І тоді за ними підуть кошти, передбачені на кожного пацієнта, – зазначив він.
    Колег депутатів ці аргументи не пройняли. Вони говорили про недопустимість закриття санаторіїв і лікарень. Про те, що люди втратять роботу. Що зрештою держава зобов’язана фінансувати медицину. Що чомусь санаторії з районів переносять до обласного центру, а не навпаки. Згадали і про те, що обласний бюджет цього року не отримав 300 млн грн субвенції для медичних закладів та закладів освіти. А були б ці гроші, питання б і не стояло.
  • …якщо дивитися з точки зору гумористичної, 95-го кварталу, то це задниця, – зрештою сказав один з депутатів.
    Піднялося знову і питання профільності санаторіїв та тих, хто там оздоровлюється. За словами директорки обласного департаменту охорони здоров’я, тому ж Заболотненському санаторію субвенцію надали в повному обсязі, на 50 ліжок. А перебуває зараз там 25 дітей.
  • Із тяжкими психічними вадами завжди там перебувало від 9 до 15 дітей. Далі, мені здається, депутатам, які вміють рахувати, не потрібно нічого казати, – казала Людмила Грабович. – Щодо працевлаштування, то в районі є не тільки санаторії, є й інші медичні заклади. Але ж медицина не для працевлаштуванням, а для лікування. Утім, ми завжди тримали марку у тому плані, що працевлаштовуємо усіх наших колег, які не дійшли до пенсійного віку, навіть якщо до пенсії місяць лишився.
    Аргументи знову не подіяли. За те, щоб ці питання хоча б проголосувати за основу, знайшлися 15-17 голосів, а цього замало. До протестних батьківщинівців і радикалів доєдналися депутати від «Самопомочі» і «Свободи». Тож реорганізація санаторіїв на Вінниччині не пройшла. Депутати прозвітували про те, що вони «зберегли санаторії». Водночас не шукали і вихід із проблеми, яка виникне уже кілька місяців.
    І що тепер?
  • Тепер обласна рада має взяти на своє повне фінансування ці заклади. Субвенція, яку на 3 місяці вони отримали, закінчиться – і усе, – прокоментувала Людмила Грабович.
    А що далі?

Не закрити, а приєднати
Протитуберкульозні санаторії пропонували приєднати до обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія», яке готове прийняти і дітей, і дорослих