Попри створений державний фонд боротьби з коронавірусом, левову частку потреб закривають місцеві бюджети

У квітні поточного року змінами до державного бюджету на 2020 рік був створений Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Його загальна сума видатків склала майже 65 млрд гривень. Кошти виділяються за рішеннями Кабміну та погоджуються Комітетом Верховної Ради з питань бюджету. А спрямовуються – на закупівлю товарів, робіт і послуг, додаткові виплати до заробітної плати медичним працівникам, виділення разової грошової допомоги членам сімей медичних працівників, які померли внаслідок Covid-19 тощо. Також розподіляються на надання трансферту Пенсійному фонду України, фінансову допомогу Фонду соціального страхування, відновлення витрат державного бюджету (включаючи трансферти місцевим бюджетам). Однак Вінниччина поки що не отримала жодної копійки з вищезгаданого фонду. Очевидно, видатки формуються на вищих рівнях, у профільних департаментах МОЗу та інших структурах. Тим часом місцеві бюджети області на боротьбу із коронавірусом виділили вже 37 млн грн, а самі заклади залучили понад 22 млн грн.

Від початку боротьби з епідемією коронавірусу за сприяння президента України централізовано було отримано майже 1 млн одиниць різних засобів індивідуального захисту. Левову частку видатків взяли на себе місцеві бюджети, – констатує заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації, начальниця управління фінансово-економічного забезпечення та організаційно-кадрової роботи з персоналом Олена Житанська. – На запобігання виникненню та поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 було виділено 36 млн 730 тис. грн. Заклади вторинного, третинного рівня та екстреної медичної допомоги за рахунок допомоги від депутатів та власних надходжень додатково отримали в натуральному виразі та придбали необхідні заходи за рахунок власних коштів на суму 22 млн 295 тис. грн. Зараз депутати обласної ради розглядають можливість внести зміни до бюджету Вінниччини на 2020 рік та передбачити кошти на страхування медиків, які працюють із ковідними хворими, щодня ризикуючи своїм здоров’я і навіть життям.

На запитання, чи чекають в області кошти від державного фонду, чиновниця відповіла, що був розроблений порядок використання коштів фонду, який здійснюється за пропозиціями МОЗ. Область подала свої потреби, після того жодних розпоряджень з цього приводу не надходило. Станом на початок червня Уряд ухвалив рішення про виділення з Фонду понад 28 млрд грн. Чи «перепаде» з них хоч щось Вінниччині – у департаменті не готові сказати. А тому укріплюють оборону у протидію коронавірусній інфекції на усіх ланки медицини.

Наразі ми маємо затверджений перелік закладів охорони здоров’я першої хвилі, які здійснюють госпіталізацію пацієнтів – це 9 опорних лікарень, – продовжує Олена Житанська. – Ліжковий фонд складає 381 інфекційне ліжко для лікування COVID-19. При погіршенні епідситуації можливо додатково розгорнути ще майже 600 ліжок.

Усі 9 опорних закладів Вінниччини ще в березні уклали пакети із Національною службою здоров’я України на стаціонарну допомогу по лікуванні гострої респіраторної коронавірусної інфекції. Відповідні пакети на послуги отримала і екстрена медична допомога. Первинний рівень уклав договори на забезпечення мобільних бригад. Їх наразі діє 79. Наразі заклади охорони здоров’я, відповідно до угод, отримали кошти за квітень і частково за травень. Найближчим часом планується фінансування за травень завершити.

Між тим, за діяльністю Державного фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 вже почали стежити фахівці Рахункової палати. Як повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, сьогодні мільярди гривень йдуть на боротьбу з пандемією, відтак головне завдання, — щоб ці кошти використовувалися виключно за призначенням і допомогли країні подолати коронавірус.

Питання, пов’язані з COVID-19, будуть предметом ретельного вивчення з боку Рахункової палати. Але щоб не втрачати час, наші фахівці вже роблять все, щоб ідентифікувати можливі ризики, зокрема й неефективного використання коштів. Тому було систематизовано і візуалізовано інформацію, яка дозволяє кожному побачити, як витрачаються кошти на боротьбу за пандемією, – сказав Валерій Пацкан.
Із відповідною інформацією можна ознайомитися на сайті Рахункової палати. Там містяться оперативні дані про видатки, спрямовані розпорядниками та одержувачами коштів державного та місцевих бюджетів на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Допоможи собі сам

У Вінниці ще у березні заснували муніципальні виплати медикам, які борються з коронавірусом. Вони фінансуються з міського бюджету

Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА