Вінницькі фармацевти стурбовані загрозою навали фальсифікованих ліків

Медична та фармацевтична спільнота країни, в т.ч. ряд вінницьких медичних підприємств та організацій, які стоять на сторожі інтересів пацієнтів, стурбовані ініціативою народних депутатів про введення паралельного імпорту лікарських засобів.

Відповідний законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення доступності лікарських засобів для громадян” викликав палку дискусію серед представників сфери охорони здоров’я, пише Аптека. І хоча Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування відправив 4 грудня документ на доопрацювання, бурхливі обговорення його не вщухають.

У зв’язку зі стурбованістю ймовірними негативними наслідками, викликаними поспішним і непродуманим підходом до розгляду паралельного імпорту, представники сфери охорони здоров’я об’єдналися і підготували відкрите звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Секретарю Ради національної безпеки і оборони України.

У листі, зокрема, йдеться про те, що ініціативи, розроблені в інтересах пацієнтів і спрямовані на посилення державного контролю якості ліків у частині інспектування виробничих дільниць, запровадження ряду європейських норм щодо лабораторного контролю та посилення відповідальності імпортера — блокуються.

“Натомість активно просуваються ініціативи окремих депутатів щодо паралельного імпорту лікарських засобів без проходження встановлених у державі дозвільних процедур та без державного лабораторного контролю якості. Крім невизначеної ефективності паралельного імпорту в розвинених країнах та відсутності будь-яких розрахунків або передумов та доцільності його запровадження в Україні, такий крок — це загроза занепаду вітчизняного фармацевтичного виробництва, відкриття шляху для постачання в Україну неякісних ліків та контрафактної чи фальсифікованої продукції, що за наявного стану фінансування створює реальні загрози для життя та здоров’я українських громадян. Як наслідок, уже в найближчій та середньостроковій перспективі на нас можуть очікувати більш серйозніші суспільні виклики та загрози, у першу чергу національній безпеці”, – читаємо у листі, що адресований керівництву країни.

Серед тих, хто підписав лист – вінницькі підприємства “Сперко-Україна”, “Імунолог”, Ладижинський завод “Екстра”, Вінницька обласна асоціація хворих діабетом “Благовіст” та ін.

Нагадаємо, що за хамство вінницьких медиків “будуть карати”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook