Як святкувати Великдень смачно і без переїдання

Великдень – одне з найбільших родинних свят в Україні. Після Великого посту українці зазвичай готують щедрий стіл із м’ясними стравами та ковбасами, яйцями та пасками, хлібними й сирними. Та хоч пироги — не вороги, але міру треба знати, щоб навантаження на травну систему не нашкодило здоров’ю.

Про це інформує Вінницький обласний ЦКПХ

Виходьте з посту поступово

Якщо ви постували — організм не готовий одразу до жирної, смаженої чи дуже солоної їжі. Після Великого посту повертайтеся до звичного харчування поступово, з легших страв і малих порцій: печене м’ясо замість смаженого, свіжі або запечені овочі, риба, сир. І не більше однієї-двох страв за раз. Це дозволить шлунково-кишковому тракту легше адаптуватися.

Будьте обачні з традиційними великодніми продуктами

Ковбаси й м’ясні вироби часто містять багато солі, жиру й різних харчових добавок, часте або надмірне вживання яких може шкодити здоров’ю. Якщо плануєте подати на святковий стіл ковбасу та м’ясні вироби — віддавайте перевагу виробам без підсилювачів смаку та барвників, у яких вміст м’яса не менше 70%.

Паски, як і більшість борошняних виробів із додаванням цукру, містять багато простих вуглеводів. Надмірне споживання їх призводить до підвищення рівня цукру в крові та надлишку калорій. Контролюйте кількість солодкого й борошняного, яку споживаєте протягом дня. Рекомендована порція паски — це шматок розміром з долоню (100 г).

Якщо печете паски самі — спробуйте рецепт із меншою кількістю цукру. Якщо купуєте — звертайте увагу, щоб у складі було мінімум цукру і штучних добавок, натомість були цільнозернове борошно, кисломолочні складники та корисні спеції.

Яйця — відмінне джерело білка, важливого компонента здорового раціону. Для створення крашанок використовуйте натуральні продукти: цибулиння, буряк, куркума, червоноголова капуста.

Додайте у святкове меню баланс і різноманіття: страви з овочів, а також продукти, багаті на клітковину, такі як цільнозерновий хліб або каші. Включайте нежирні білки: рибу та птицю (крім м’яса водоплавних птахів), які добре засвоюються організмом.

Їжте менше, але частіше

Свято — це не змагання «хто більше з’їсть». Якщо смачних страв багато і все хочеться скуштувати, спробуйте їсти 4–5 разів на день невеликими порціями, оскільки великі порції можуть призвести до відчуття тяжкості в животі, печії чи навіть розладів травлення.

Пийте — воду і напої без доданого цукру

Вода в достатній кількості (1,5–2 літри на день) сприяє регулюванню апетиту та допомагає організму справлятися з перевантаженням їжею. Також вода сприяє запобігає зневодненню через вживання солоних чи надмірно жирних страв. Крім води, пийте соки без доданого цукру, компоти й узвари.

Від алкоголю краще відмовитися взагалі. Твердження про користь маленьких доз алкоголю — це міф.

Рух — найкращий друг після святкового столу

Після великодньої трапези сходіть прогулятися на свіже повітря. Навіть нетривалий рух сприяє кращому травленню, активізує роботу шлунково-кишкового тракту і допомагає уникнути тяжкості після ситного застілля.

Якщо дозволяє погода і безпекова ситуація — вирушайте всією родиною на прогулянку і нехай Великоднє свято принесе радість і залишить тільки приємні спогади.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook