Генсек НАТО Рютте підтвердив залучення росією солдатів з КНДР у війні проти України

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте підтвердив залучення росією північнокорейських військових у війні проти України.

Про це він сказав на брифінгу.

“Сьогодні я можу підтвердити, що північнокорейські війська були направлені до росії й що північнокорейські підрозділи були розгорнуті в Курській області. Розгортання військ з КНДР є значною ескалацією у справі проти цієї країни, щодо її тривалої участі в незаконній війні росії й це є черговим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН і небезпечним розширенням війни, яку веде рф”, — сказав генсек Альянсу.

Він закликав НАТО закликає росію і КНДР “негайно зупинити ці дії” й підкреслив, що поглиблення військової співпраці між цими обома державами становить загрозу як для індо-тихоокеанської, так і для євроатлантичної безпеки.

“Це підриває мир на Корейському півострові та підживлює російську війну проти України. Пхеньян вже поставив росії мільйони боєприпасів і балістичних ракет, які розпалюють великий конфлікт у центрі Європи і підривають глобальний мир і безпеку. В обмін на це путін надає Північній Кореї військові технології та іншу підтримку в обхід міжнародних санкцій. Це підкреслює важливість того, щоб демократії стояли разом, відстоюючи наші цінності і протистоячи спільним викликам безпеки”, — сказав Рютте.

Водночас генсек НАТО назвав розгортання північнокорейських військ у Курській області ознакою “відчаю” очільника кремля путіна.

“Понад 600 тисяч російських солдатів були вбиті або поранені у війні Путіна (проти України — ред.), і він не в змозі продовжувати свій наступ в Україні без іноземної підтримки. Це відбувається тому, що українці дають відсіч з мужністю, стійкістю і винахідливістю. Члени НАТО продовжуватимуть підтримувати вільну і демократичну Україну, тому що її безпека — це наша безпека”, — сказав він.

Рютте додав, що вже була обговорена необхідність подальшого посилення військової підтримки України.

“Ми активно консультуємось з державами-членами Альянсу, з Україною і з нашими індо-тихоокеанськими партнерами щодо цих подій і ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією”, — пояснив Рютте.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook