Все про енергетики: у чому шкода, користь та скільки можна пити

Допоможуть подолати втому, додадуть бадьорості, підвищать працездатність. Чого тільки не обіцяють виробники енергетичних напоїв. Сьогодні їх можна  придбати на кожному кроці. Нині енергетики популярні серед молоді, студентів і навіть підлітків. Більше того також дуже часто їх вживають військові. Але чи такі вони безпечні для людського організму?

Лікарі пояснюють, енергетичні напої насправді не дають енергії, а навпаки, висмоктують її з людини, використовуючи внутрішній резерв організму. Тобто сам напій жодної енергії не містить, а тільки допомагає використати нашу власну. Згодом за короткотривалий ефект від напою доводиться розплачуватися втомою, безсонням, дратівливістю і депресією.

До речі, ці напої офіційно заборонені у ФранціїДанії та Норвегії. У цих країнах їх можна знайти тільки в аптеках, тому що вони вважаються ліками й дози їх приймання дуже суворі.

ЩО МІСТЯТЬ В СВОЄМУ СКЛАДІ ЕНЕРГЕТИКИ?

Це кофеїн, таурин, екстракти женьшеню та гуарани. Вони прискорюють обмін речовин і можуть негативно впливати на серцево-судинну систему, викликати тахікардію, підвищувати артеріальний тиск, викликати головний біль. Також в склад енергетиків входять вітаміни групи В, які присутні в напої в такій кількості, що багаторазово перевищують денну норму.

Підвищена доза вітаміну В руйнує нервові клітини, це проявляється слабкістю, тремтінням кінцівок, прискореним серцебиттям. Енергетики підвищують кислотність шлунку і можуть викликати печію, гастрит, виразку, запалення.

У МОЗ наголошують, якщо постійно пити енергетики, то:

  • Переспоживання кофеїну, яке може проявитися в гіпертензії, підвищеному серцебитті, нудоті та навіть конвульсіях.
  • Діабет другого типу: кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці — 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів — до 50 грамів, а краще — до 30.
  • Викидні на пізньому терміні, мертвонародження чи народження дітей із низькою вагою.
  • Пошкодження зубів.
  • Порушення роботи серцево-судинної та нервової систем — серце болить, голова не працює, режим сну порушений, хочеться ще енергетику.
  • Ожиріння.
  • Агресивна поведінка, погане навчання.
  • Поєднання енергетиків і спорту збільшує ризик черепно-мозкових травм.
  • Схильність до інших залежностей.

Отримати заряд енергії та збадьоритися можна і без енергетиків, кажуть у Центрі контролю і профілактики хвороб. Займайтесь спортом, загартовуйтесь. Не забувайте пити 1,5-2 л. води в день, їжте продукти з високим вмістом вітаміну В (горіхи, яйця, рибу, бобові). І будьте здорові!

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook