Кабмін пропонує тимчасово вилучати приватні земельні ділянки для будівництва фортифікацій

Уряд схвалив проєкт закону, який, зокрема, передбачає примусове тимчасове позбавлення права користування ділянкою для того, щоб побудувати там фортифікаційні споруди.

Про це повідомив представник Кабміну в Верховній раді Тарас Мельничук в Telegram-каналі.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Земельного кодексу, закону “Про правовий режим воєнного стану”, “Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану”.

Пропонується як захід правового режиму воєнного стану примусово й тимчасово позбавляти права користуватись землею.

“…Обтяження у вигляді позбавлення власника та землекористувача права користування земельною ділянкою (або її частиною), що перебуває у приватній власності… для будівництва та утримання військових інженерно-технічних i фортифікаційних споруд, за умови наступного його припинення або проведення викупу чи примусового відчуження земельної ділянки (або її частини)”, — йдеться в повідомленні Мельничука.

Також проєкт визначає особливості примусового тимчасового позбавлення права користування ділянкою, складання акту; порядок прийняття рішення про припинення позбавлення права користування ділянкою aбо про її викуп.

У квітні президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, ухвалений Верховною радою. Зокрема, закон передбачає мобілізацію у підприємств майна, яке може знадобитися війську: наприклад, автомобілі, будівлі тощо. Автівки мобілізують через акт прийому-передачі майна та ставлять на баланс ТЦК. Повернути їх повинні протягом 30 днів після оголошення демобілізації, а як саме відшкодовуватимуть збиток, якщо, наприклад, авто знищать на фронті, має визначити Кабмін.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook