Делегація з Вінниці презентувала досвід громади на Європейському тижні міст та регіонів 2024

7-10 жовтня у Брюсселі тривав Європейський тиждень міст та регіонів 2024, присвячений одній із найважливіших політик Європейського Союзу — політиці згуртування (Cohesion policy). Вона спрямована на рівномірний економічний, соціальний і територіальний розвиток всередині країн ЄС та реалізацію Зеленого та цифрового переходу (Green and Digital transition) на місцях. Участь в цьому заході взяли делегати з Вінниці на чолі з секретарем Вінницької міської ради Павлом Яблонським.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Захід об’єднав європейських комісарів і політиків, мерів та посадовців Європейських міст та регіонів, експертів з питань місцевого розвитку, представників бізнесу та медіа, а також консультантів з питань реалізації європейських проєктів. За словами Павла Яблонського, події такого рівня важливі для Вінницької громади з погляду нових корисних знайомств з інвесторами, донорськими представництвами та відповідними проєктами, спрямованими безпосередньо на зміцнення та стійкість нашої країни до викликів, зумовлених повномасштабним вторгненням.

На одній з дискусійних панелей, тема якої була присвячена енергетичному переходу (від викопних до альтернативних видів палива) та декарбонізації, він презентував публіці досвід Вінницької міської територіальної громади в контексті енергетичної безпеки та стійкості. Мова йшла про впровадження сонячних електростанцій на базі комунальних закладів та стимуляцію бізнесу з боку міської влади щодо переходу на «зелену» енергетику.

«Енергетична безпека – це не тільки безперебійне постачання енергії, але й стратегічне завдання, що потребує комплексного підходу, особливо під час війни, яка руйнує інфраструктуру. Потрібні інвестиції в нові проєкти, міжнародний досвід та співпраця з експертами. Важливо залучати громаду до питань енергоефективності для досягнення енергетичної незалежності та стійкості. Під час Європейського тижня міст та регіонів у Брюсселі ми презентували виконану роботу та наші плани в цьому напрямку, зокрема створення енергетичних островів в межах громади, які забезпечать стабільним постачанням енергії об’єктів тепло- та водопостачання заклади охорони здоров’я, освіти та пункти незламності», – зауважив Павло Яблонський.

Делегати з Вінниці, серед яких була директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська та директор департаменту міського господарства ВМР Роман Фурман, мали можливість познайомитися з міжнародними експертами, які спеціалізуються на модернізації інфраструктури, урбаністиці, мобільності та безбар’єрності відповідно до європейських стандартів, які готові долучатися до роботи над інфраструктурними, промисловими та енергетичними проєктами.

Організував подію Директорат Європейської комісії з питань регіонального розвитку (DG Regio), який є своєрідним міністерством регіонального розвитку ЄС та Європейський Комітет регіонів.

Однією з важливих тем, які обговорювали під час дискусійних панелей, стала «зелена» зайнятість в Україні та роль місцевих і регіональних органів влади у сприянні можливостям створення таких робочих місць. Вінницька громада, до слова, налічує таких близько 24 тисяч і цей показник співмірний до інших європейських регіонів. Відповідні результати дослідження озвучили представники Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля».

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook