Зеленський: Формула миру буде готова в листопаді зі всіма умовами для справедливого закінчення війни

У листопаді текст Формули миру, над якою українська сторона працює з липня, буде готовий зі всіма умовами для справедливого закінчення війни, це буде зроблено на другому Саміті миру.

Про це повідомив президент Зеленський під час виступу на третьому саміті “Україна – Південно-Східна Європа” в Хорватії.

Президент додав, що виникає питання, як змусити Росію взяти участь у саміті та виконати українську Формулу миру, оскільки зараз РФ уникає “чесної та відвертої дипломатії”.

“Саме тому ми в Україні розробили план заходів, здатних виправити поточну та майбутню ситуацію Саміту миру. Це план, який забезпечить досягнення надійної стабільності, який позбавить росію можливості далі погрожувати Європі”, — сказав Зеленський.

Він згадав, що план вже був представлений Сполученим Штатам Америки, нині Україна ділиться цим планом з усіма міжнародними партнерами. Зеленський розповів, що перший пункт мирного плану стосується “дефіциту геополітичної впевненості в Європі й того, як це потрібно вирішити”.

“Це стосується, зокрема посилення НАТО, це дозволить забезпечити Путіну геополітичну втрату. Україна одна із незалежних держав, кожна така держава має право обирати своє майбутнє. Ми маємо це робити з чітким розумінням, що Україна ніколи більше не буде піддаватися такому тиску росії. Майбутнє членство України (в НАТО — ред. ) стане одним із реальних кроків до такого миру, впевненості в такому мирі”, — наголосив президент України.

Зеленський закликав всіх, “хто має рішучість” взяти участь у Саміті миру, який відбудеться в листопаді.

“Для нас буде шанс зробити крок до миру та стабільності. Давайте скористаємося такою можливістю, і зробимо правильний вибір — припинити цю війну”, — сказав Зеленський.

Що передбачає українська “формула миру”

11 жовтня 2022 року Зеленський озвучив лідерам країн “Групи семи” (G7) формулу миру для подолання російської загрози.

Документ зокрема передбачає оборонну підтримку України, захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Також формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

Формула миру включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook