Нардепи зареєстрували у Раді законопроєкт щодо покарання за сталкінг

У Верховній раді 3 жовтня зареєстрували законопроєкт №12088 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Серед іншого законодавча ініціатива визначає терміни “злочинне переслідування” й “кіберпереслідування”, а також встановлює відповідальність за сталкінг.

Картка цього законопроєкту, ініціаторами якого є народні обранці від парламентської фракції “Слуга народу”, опублікована на сайті Верховної ради.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, сталкінг – це форма психологічного домашнього насильства, яка виражається у “небажаній нав’язливій” увазі, тривалому стеженні за постраждалою від домашнього насильства людиною та перебуванні біля місця її проживання.

Зокрема нардепи пропонують додати до Кримінального процесуального кодексу положення щодо набрання чинності судового рішення першої інстанції про застосування обмежувального заходу до осіб, які вчинили домашнє насильство. Це, на їхню думку, дозволить прискорити реалізацію заходів, спрямованих на захист жертв, та підвищить ефективність судового реагування на такі правопорушення.

Також пропонується ввести в законодавство термін “кіберпереслідування”, тобто постійне спостереження за людиною за допомогою інформаційних та комунікаційних технологій.

Крім цього у документі вказується, що щороку від насильства в Україні потерпає близько 200 тисяч людей, 90% з них – жінки. За даними Мінсоцполітики, з 2017-го по 2023 рік випадки вчинення домашнього насильства зростали. Якщо протягом 2017 року було зареєстровано 96 606 звернень, то у 2020 році – 211 362, 2021 – 284 221, 2022 – 251 829, а у 2023 році – 251 954.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook