У Вінниці стартував тренінг для фахівців галузі архітектури та містобудування

Протягом двох днів Хаб «Місто змістів» перетворився на «Урбаністичну студію», де команда столичних науковців і практиків обмінюється досвідом з фахівцями у сфері архітектури та містобудування Вінниці. Учасники діляться практичними рекомендаціями щодо майбутнього розвитку територій із врахуванням сучасних підходів, зокрема у створенні та інтеграції безбар’єрних просторів. Цей процес, на думку учасників проєкту, повинен продовжуватися навіть під час війни, оскільки він сприяє покращенню якості життя мешканців. Подія стала черговим етапом освітнього модуля, реалізованого в партнерстві Вінницької міської ради та Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Про це інформує Місто, посилаючись на Вінницьку міську раду.

Особливості урбанізації в Україні та Вінниці в умовах війни, точки зростання Вінниці та інструменти, що сприяють розвитку її інфраструктури, світовий досвід брендингу міст задля підвищення їх туристичної привабливості, складові комфортності середовища та моделі впливу на них – це лише частина тем, які порушуються на тренінгу. Тренери – докторка політичних наук, професорка, декан Києво-Могилянської школи професійної та неперервної освіти Тетяна Нагорняк, архітекторка та урбаністка, викладачка кафедри міждисиплінарної освіти Могилянки Ірина Оя, а також доктор філософії, доцент кафедри геоінформатики та фотометрії КНУБА Данило Кінь.

«Хочу подякувати всій команді Вінницької міської ради за запрошення, тому що особисто для мене це абсолютно непересічна подія для мене як для тренера. Я прожила у Вінниці 8 років і відчула її гостинність. Вінниця є прикладом синергії громади, бізнесу і влади. Тому маю сьогодні високу відповідальність і професійну радість говорити з людьми, які формують врядування в громаді, які приймають рішення, здатні долучати населення до обговорення містобудівних концепцій, і реалізовувати загальну та функціональні стратегії розвитку Вінниці, – зазначила Тетяна Нагорняк. – Вам є чим пишатися і саме Вінницю я наводжу як приклад на подібних тренінгах у інших українських містах. Це практики цифровізації, соціального підприємництва, освітньої конкуренції. Але завжди є чого прагнути, що вдосконалювати. Відтак, ми сьогодні обговоримо виклики, які постали із війною, а також питання збереження історичної спадщини, комфортності житла та інфраструктури, коректності розміщення рекламних вивісок тощо. Тобто всього того, що впливає на враження про місто. Ще одним важливим напрямом нашого спілкування буде візія відбудови міста вже сьогодні. Вінниця має не такі руйнівні наслідки російсько-української війни як інші міста, проте 46 тисяч ВПО і 260 релокованих піприємств – вже тепер потребують рішень і нових практик».

Програма тренінгу побудована таким чином, що після кожного теоретичного блоку, учасники виконують практичне завдання для напрацювання навичок із управління та регулювання міського середовища, обʼємно-просторових рішень та візуалізації міста.

«Тренінг – це гарна нагода познайомитись із експертами та поглибити свої компетенції. Адже містобудівне планування не можна сприймати відсторонено від соціальних та економічних трансформацій. Усе має розглядатися у комплексі, – каже головний архітектор м. Вінниця Євген Совінський, – Команда експертів, яка сьогодні працює із нами, неабияк мотивує та надихає. Теми – надзвичайно актуальні, а інструменти та знання, якими ділиться – дають поштовх до розвитку».

Директорка департаменту кадрової політики Вінницької міської ради Тетяна Ласкавчук своєю чергою зазначила, що цей освітній курс є логічним продовженням співпраці із Національним університетом «Києво-Могилянська академія» в межах «Муніципального університету».

«Такі зв’язки дають нам доступ до нових знань та розширюють горизонти можливостей у різних галузях, – зауважила Тетяна Ласкавчук. – Сьогодні це архітектура та містобудування. І, як бачите, у перебігу тренінгу – теорія невіддільна від практики. Зокрема, завдяки подібним нетворкінгам із обміну ідеями, навичками та досвідом і з’являються нестандартні та ефективні рішення для подальшого підвищення рівня комфортності життя у нашому місті».


Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook