Сильний снігопад накрив Південну Африку

Південну Африку накрив сильний снігопад. Починаючи з п’ятниці, сильний сніг паралізував рух на дорогах. Автомобілістам на шосе довелося годинами чекати на допомогу, вони вимушені були провести ніч з п’ятниці на суботу у своїх автівках. Рятувальні та відновлювальні роботи тривали у суботу та неділю, повідомили місцеві чиновники.

Про це пише France 24.

“Рух довелося зупинити, тому що транспортні засоби почали ковзати. На цьому етапі ми всі сидимо в своїх автомобілях, екстрені служби не можуть до нас доїхати, і видимості практично немає”, — розповів у п’ятницю журналістам cgnews24 водій Аділь Хассам, який потрапив у снігопад на перевалі Ван Ренен, де у неділю продовжуються рятувальні та відновлювальні роботи.

На той час, за підрахунками ЗМІ, було відомо, що застрягли близько 1000 транспортних засобів.

Серед найбільш постраждалих опинилося ключове шосе N3, що з’єднує Йоганнесбург і місто Дурбан на східному узбережжі: кілька ділянок були закриті, навіть об’їзні шляхи виявилися непроїзними, повідомили чиновники.

Екстрені служби працювали над тим, щоб дістатися до людей у ​​їхніх транспортних засобах, розповіла телекомпанії ENCA менеджерка з операцій N3 Toll Concession Таня Дугра.

“Служби екстреної допомоги працювали безперервно всю ніч (з п’ятниці на суботу — ред.). Вони намагалися охопити якомога більше учасників дорожнього руху”, — сказала Догра.

Уряд провінції Квазулу-Натал повідомив у суботу опівдні в заяві, що частині водіїв, які застрягли на засніжених дорогах, доставили ковдри та їжу.

Автомобіліст Мухаммад Гулам розповів каналу Newzroom Afrika, що він провів ніч у своїй машині з дітьми біля міста Гарісміт, приблизно за 270 кілометрів на південний схід від Йоганнесбурга.

“Понад 13 годин, запаси їжі закінчилися, я не бачу, щоб нам вдалося виїхати звідси без допомоги екстреного персоналу», — сказав він.

Як повідомила кампанія з безпеки дорожнього руху Arrive Alive у соцмережі X, у деяких районах випало до двох метрів снігу. Очікується, що снігопад може посилитися, повідомив AFP синоптик південноафриканської метеорологічної служби Лутандо Масіміні.

“Це надзвичайний випадок”, — сказав він.

Водночас таке рідкісне для Африки явище, як рясний снігопад, привернув увагу людей, які живуть далеко від зони, де випав сніг. Так, Джастін Надасем Бейкер три години їхав з Йоганнесбурга разом зі своєю сім’єю до Вардена, щоб побачити сніг.

“Це було три години їзди. Ми схвильовані. Минуло багато-багато років з тих пір, як ми бачили сніг”, — сказав він AFP.

Сильний снігопад накрив Південну Африку: дороги були заблоковані і люди ночували в авто

Худоба пасеться між снігом на клаптику землі у Вордені, провінція Вільний штат, Південна Африка, 21 вересня 2024 року. Getty Images/WIKUS DE WET/AFP

Сильний снігопад накрив Південну Африку: дороги були заблоковані і люди ночували в авто

Засніжені сільськогосподарські угіддя поблизу Вардена, провінція Вільний штат, Південна Африка, 21 вересня 2024 року. Getty Images/WIKUS DE WET/AFP

Сильний снігопад накрив Південну Африку: дороги були заблоковані і люди ночували в авто

Наталі, Хейлі та Левелін Сміт ліплять сніговика на засніженому спортивному майданчику у Вордені, провінція Вільний штат, Південна Африка, 21 вересня 2024 року. Getty Images/WIKUS DE WET/AFP

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook