У Вінниці презентували початок роботи Бюро охорони об’єктів культурної спадщини МТГ

Захід, організований у рамках Днів Європейської спадщини, мав особливе значення, адже створення Бюро охорони культурної спадщини – це важливий крок для впровадження європейських стандартів у збереженні та примноженні історичної спадщини, що є частиною євроінтеграційного процесу України. Презентація роботи цього Бюро у Вінницькій громаді відбулася 16 вересня і зібрала науковців, представників мистецьких і громадських організацій, а також небайдужих мешканців міста. У заході взяли участь заступник міського голови Ігор Откидач та керівники департаментів ВМР, відповідальних за виконання цих завдань.

Про це інформує Місто, посилаючись на Вінницьку міську раду.

До присутніх звернувся заступник Вінницького міського голови Ігор Откидач

«Публічне представлення Бюро охорони культурної спадщини – дійсно знакова подія для нашої громади. Коли наші Герої та Героїні на війні, не шкодуючи власного життя виборюють незалежність та суверенітет України, одне з основних наших завдань полягає у збереженні та надбанні культурної та історичної ідентичності. Я сподіваюся, що ми разом із вами підсилимо цей напрям і доведемо що є вихованими, культурними та, найголовніше, свідомими громадянами незалежної держави», – наголосив на початку зустрічі заступник Вінницького міського голови Ігор Откидач.

Передусім йде мова про збереження впізнаваного силуету історичних міст – його ідентифікаційних маркерів і не лише архітектурних чи археологічних, а й природних та культурних, матеріальних та нематеріальних. Це надзвичайно великий пласт роботи, до виконання якої на державному рівні приступили майже рік тому, декларуючи її важливість навіть на тлі воєнних реалій, зазначив начальник відділу містобудівної документації Міністерства культури та інформаційної політики України Василь Петрик.

Про важливість діяльності Бюро акцентував увагу представник Міністерства культури та інформаційної політики

«Дуже важливим для нас є цей момент, коли Вінниця отримує уповноважений орган охорони культурної спадщини. Адже це місто є великим адміністративним історичним центом України, з яким у минулому пов’язано чимало знакових подій, зокрема українського державотворення, – підкреслив під час онлайн – зв’язку Василь Петрик. – Місто, яке має значні пам’ятки потребує підняття рівня власної ідентичності. Діяльність органу з охорони культурної спадщини – це передусім про відповідальність і залучення активних членів громади до такої роботи, що надзвичайно важливо в процесі руху України до ЄС, позаяк у європейській традиції роль громади на дуже високому рівні. Відповідальність і розвиток громади в сегменті культурної спадщини є великим внутрішнім капіталом. Саме діяльність цього органу дає можливість розвинути платформу залучення фахових спеціалістів на рівні міста для розв’язання таких питань. Дозволяє оперативно організовувати процедури та процеси збереження об’єктів культурної спадщини, лобіювати виділення коштів із міського бюджету або залучати фонди міжнародної підтримки. Проводити якнайбільше роботи з реставрації та охорони нашого надбання».

На сьогодні таких об’єктів у Вінниці близько 270. І кожний із них потребує специфічної роботи. Власне йдеться про її продовження та доповнення новими рішеннями, алгоритмами дій та підходами, зауважив Головний архітектор Вінниці Євген Совінський. Нагадаємо, Бюро охорони культурної спадщини є структурним підрозділом департаменту архітектури та містобудування міської ради, до складу якого залучені його працівники. А серед головних завдань – збереження автентичності, залучення громади, комплексний науковий підхід до питань систематизації, документального оформлення та роботи з балансоутримувачами та власниками пам’яток культури щодо їх реставрації та належного утримання.

У заході взяли участь широкі кола громадськості

«Сьогодні ми запросили громадськість, щоб пояснити загальний поняттєвий апарат і правила у цій сфері, щоб побороти нерозуміння і десь острах стосовно теми збереження пам’яток культури. Насправді законодавець визначає необхідність формування таких органів при місцевих радах. Ми і раніше цю роботу проводили, але як комплексний стратегічний проєкт – це можливо згенерувати саме у форматі бюро, – розповів Євген Совінський. – Ми будемо намагатися налагоджувати співпрацю, щоб населення розуміло як саме потрібно працювати з маркерною спадщиною. Крім того, активно займатимемося профілактикою, випереджаючи негативні чинники для її збереження. Оскільки сьогодні одним із викликів війни, є наступ ворога саме на ту ідентичність, яку відображають ці пам’ятки. Робота у цьому напрямі завжди тривала, але перед нами відкриваються нові спектри діяльності, які ми до нині не виконували. Це облік спадщини, це подання великої кількості звітної документації, але, крім того, і виконання моніторингової частини, що стосується вручення приписів і більш жорсткого адміністративного контролю за роботами, які відбуваються над пам’ятками».

Нагадаємо, в межах Днів Європейської спадщини на вінничан чекає ще низка культурних подій, організованих департаментом архітектури та містобудування.

18 вересня

  • Мережування «Нова ера спадщини: стратегії для власників пам’яток» Час: 16:00. Місце: HUB Місто змістів, вул. Григорія Сковороди, 11

19 вересня

  • Семінар «Важливість збереження та досвід аналізу культурних нашарувань в реставрації» Час: 16:00. Місце: Садиба Боруха Львовича («Музей Вінниці»), вул. Симона Петлюри, 15-А

Для реєстрації потрібно заповнити форму за посиланням

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook