ЄС планує надати Україні допомогу до €40 млрд без участі США

Європейський союз готується надати Україні нові кредити на суму до 40 мільярдів євро до кінця року, незалежно від участі США, після того, як план G7 використовувати заморожені російські активи для допомоги Києву провалився.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела.

За словами трьох осіб, які брали участь у переговорах, односторонні дії робляться на тлі стурбованості Брюсселя тим, що Угорщина завадить блоку надати гарантії, необхідні США для участі у схемі заморожування активів.

Уряд Віктора Орбана, найбільш проросійського лідера ЄС, прагнув відкласти рішення щодо схеми заморожених активів до президентських виборів у США 5 листопада.

Але Брюссель повинен почати роботу над будь-якою альтернативою протягом наступних кількох тижнів, оскільки такий крок буде залежати від повноважень, термін дії яких закінчується наприкінці року.

Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі 38 млрд доларів. Країна покладається на іноземну допомогу, щоб продовжувати функціонувати, тоді як росія посилює атаки на її інфраструктуру.

Згідно з проєктом правової пропозиції, з якою ознайомилося FT, ЄС залучить невизначену кількість мільярдів кредитів Україні до кінця 2024 року.Такий крок, розширення наявної програми допомоги, потребуватиме лише підтримки більшості, а не одностайності, позбавляючи Будапешт права вето.

Остаточна цифра може змінюватись від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена Європейською комісією після консультацій з державами-членами, заявили чиновники.

“Ми завжди можемо діяти самостійно”, — сказав один з них.

Хоча первісна схема — за участю США — залишається планом комісії A, чиновники стверджують, що їм потрібна альтернатива, якщо Будапешт збереже своє право вето до виборів у США.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook