Деякі запальні процеси у слизовій оболонці носоглотки та горла продукують надлишкову кількість рідини, у якій розмножується патогенна (що спричиняє хвороби) або умовно-патогенна флора (провокує захворювання тільки за певних умов: при переохолодженні, зниженні імунітету тощо). Іншими словами, надлишкове мокротиння в горлі в дорослих та дітей — це симптом уже наявного запалення або попередник хвороби, що скоро почнеться.

Чому в горлі утворюється мокротиння

У нормальному стані слиз, що знаходиться в носі та носоглотці, перебуває в постійному русі. Епітелій в цих ділянках вкритий війками, які підтримують переміщення рідини. У разі, якщо в організм потрапляє інфекційний, бактеріальний агент або присутнє захворювання у хронічній формі, вироблення та циркуляція слизу порушується.

Така проблема може виникнути в будь-якому віці. У дітей до 7-8 років активно ростуть аденоїди, що провокує збільшення циркуляції слизу. Якщо такої відокремлюваної речовини дуже багато, вона застоюється та починає стікати по задній стінці горла, спричиняючи бажання відкашлятися.

Дорослі, яких турбує надмірне слизоутворення, часто страждають від хронічних синуситів або тонзилітів, алергій, астми, а також хвороб шлунково-кишкового тракту. Тобто, щоб позбутися відчуття постійної грудки в горлі, яку хочеться відкашляти або сплюнути, потрібно переконатися, що у вас немає подібних проблем.

5 способів позбутися мокротиння

А поки ви плануєте візит до сімейного лікаря або отоларинголога, полегшити стан у домашніх умовах можна такими способами:

  1. Полоскання сольовими розчинами. Цей процес сприяє зволоженню й усуненню в’язкого секрету, що скупчився, завдяки чому відхаркування та стікання слизу по задній стінці стане не таким інтенсивним.
  2. Контроль параметрів повітря у приміщенні, де ви найчастіше перебуваєте. Важливо підтримувати вологість в межах 40-60%, щоб слиз не засихав та не подразнював горло. Також стежте, аби температура у приміщенні не перевищувала 22 °C, що можна зробити за допомогою кондиціонерів та регуляторів опалення.
  3. Питний режим. Прозора рідина температури тіла або трохи тепліша робить слиз не таким густим, та мокротиння краще евакуюється з дихальних шляхів.
  4. Парові інгаляції. Лужне середовище сприяє розрідженню густого слизу, знижує в’язкість, що полегшує його виведення. Крім того, пара зволожує слизову оболонку дихальних шляхів, зменшуючи подразнення та запалення.
  5. Контроль харчування. Цукор є їжею для патогенної флори, завдяки чому провокує розвиток запалень або посилює вже наявні стани. Схожу дію чинять рафіновані вуглеводи, які часто містяться у хлібобулочних виробах. У разі чутливості до лактози вживання цільних молочних продуктів також провокує появу набряків. Тому відмова від цих компонентів буде сприяти зменшенню запалень, зокрема, у горлі.

У разі, якщо описані методи не принесли бажаного результату, допоможе приймання муколітиків та відхаркувальних препаратів. Муколітики розріджують мокротиння, полегшують його відходження. Відхаркувальні препарати стимулюють виведення надлишкового слизу з дихальних шляхів. Призначенням таких засобів займається саме лікар, який підбирає препарат залежно від інтенсивності симптомів, віку та фізичних особливостей пацієнта.

Література:

  1. М.М. Селюк, д.м.н., професор, М.М. Козачок, к.м.н., О.В. Селюк, Українська військово-медична академія, м. Київ, 2013
  2. «Виникнення мокротиння в горлі: як його позбутися?», 2024, https://www.bronchipret.ua/articles/mokrotynnia-v-horli
  3. Lam SHF, Homme J, Avarello J, et al. J Am Coll Emerg Physicians Open. 2021;2(3):e12467. doi:10.1002/emp2.12467

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook