День пам’яті загиблих захисників України

День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, відзначається щорічно 29 серпня. Цей день має особливе значення для всієї країни, адже він присвячений пам’яті тих, хто віддав своє життя, захищаючи Україну від агресора.

Дата 29 серпня була обрана невипадково. Саме цього дня у 2014 році сталася одна з найтрагічніших подій російсько-української війни — вихід українських військових з оточення під Іловайськом. Тоді, під час організованого «зеленого коридору», коли українські воїни намагалися вийти з оточення, російські війська порушили домовленості і підступно розстріляли наші колони. Сотні українських воїнів загинули на полях соняхів, захищаючи свободу та незалежність нашої країни. Тому сонях став символом цього дня, уособлюючи не лише історичну мужність захисників, але й саме життя України.

Щороку 29 серпня по всій Україні проходить акція «Сонях», під час якої українці прикрашають свій одяг соняхом – символом пам’яті загиблих захисників. Таким чином вони висловлюють свою шану та повагу до героїв. Стилізовані соняхи з тканини зазвичай прикріплюють на лівому боці грудей, ближче до серця, як знак глибокої вдячності та пам’яті.

Щоб вшанувати пам’ять загиблих захисників у Вінниці з 29 серпня по 4 вересня пройде низка заходів.

Зокрема відбудеться благодійний показ фільму «Іловайськ 2014. Батальйон “Донбас”» у кінотеатрі «Родина», години пам’яті, національно-патріотичні години, патріотичні майстер-класи, презентація книги «Є. Положій. Іловайськ», а також екскурсія виставкою «Вінниця. Україна. Незалежність» та забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України».

Ці заходи спрямовані на вшанування пам’яті загиблих героїв та підтримку патріотичного духу серед жителів міста.

Зі скорботою в серці вся Україна вшановує загиблих героїв, які стали на захист рідної країни. Їхній подвиг назавжди залишиться в історії та в пам’яті народу, як приклад безмежної відданості і патріотизму.

Перемагає той, хто пам’ятає

Цьогоріч перший урок в українських школах присвятять вшануванню памʼяті загиблих захисників. Про це йдеться в листі про організацію 2024–2025 навчального року, адресованому керівникам обласних адміністрацій.

Адже цей день є символом пам’яті, мужності та самопожертви українських воїнів, які віддали найдорожче – своє життя, щоб захистити свою землю і народ. Він нагадує про те, що мир і свобода ніколи не даються легко і вимагають великих жертв.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook