Україна на Євро-2024: фіаско чи закономірність

Реклама

Виступ збірної України на європейському футбольному форумі, що проходив у Німеччині з 14 червня по 14 липня, навряд чи порадував хоча б когось з її уболівальників. Але чи насправді це був такий грандіозний провал, яким його подають більшість експертів та прихильників гри № 1? На stavochka.com.ua спробували ретельно розібратися у цьому питанні. Для початку варто згадати, як розгорталися події. За результатами жеребкування суперниками українців на груповому етапі стали збірні:

  • Румунії,
  • Словаччини,
  • Бельгії.

Для виходу до плей-офф потрібно було посісти перше чи друге місце або потрапити до четвірки кращих третіх команд. Завдання не здавалося надскладним, тим паче що більшість українських вболівальників були впевнені у перевазі збірної над Румунією та Словаччиною. Перший же матч жорстоко зруйнував ці ілюзії. Розгромна поразка від румунів з рахунком 0:3 стала справжнім шоком. В іншій грі групи словаки сенсаційно перемогли бельгійців, що максимально ускладнило ситуацію для українців.

Другий тур подарував надію. Програючи Словаччині після першого тайму, підопічні Реброва зуміли переломити хід зустрічі й завоювати надважливі 3 очки зусиллями Шапаренка та Яремчука (2:1). Бельгія прогнозовано виграла у Румунії, тож усі учасники підійшли до останнього матчу з однаковою кількістю пунктів. Румунів та словаків влаштовувала нічия, яка виводила обох до 1/8. Бельгійцям також вистачало одного очка, а от в України все було заплутано. Гарантію виходу давала лише перемога. Нічия не мала сенсу у випадку «мирової» словаків та румун, зате у разі поразки перших навіть програш майже гарантував прохідне третє місце.

Наші сподівання — наші проблеми

Не можна сказати, що гра проти Бельгії вийшла провальною для української збірної. Команда не дозволила суперникові створити багато моментів, хоча варто відзначити й надійну гру Анатолія Трубіна. Були шанси забити у Яремчука, Малиновського та Судакова. Останній, мабуть, надовго запам’ятає свій момент на 90+ хвилині. Підсумкові 0:0 та очікувана нічия у паралельному матчі призвели до останнього місця та вильоту з турніру.

Тож чи став виступ збірної повним фіаско? Напевне, так, якщо згадати розмови про «найкраще» покоління в історії та «мінімум» півфінал. Виліт на груповому етапі можна називати ганебним провалом, та є одне «але». Stavochka хоче нагадати, що у 2024 році Україна встановила власний рекорд за кількістю набраних очок на цій стадії фінальних частин Євро. На попередніх трьох турнірах максимум складав 3 пункти. Отже, не все так погано. Звісно, є сильне розчарування результатом та виступом окремих гравців, на яких були особливі сподівання. Але навряд чи варто робити з цього трагедію національного масштабу. Україна не належить до числа топових європейських збірних, а її теперішній потенціал сильно перебільшують. Це факт, і скасувати його можна тільки гарними результатами у майбутньому.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook