У Європі виявлено перший випадок зараження віспою мавп: що відомо

У Європі виявили перший випадок зараження віспою мавп. Інфікування новим штамом вірусу віспи підтверждено у Швеції.

Про це йдеться у повідомленні Reuters із посиланням на інформацію від міністра охорони здоров’я та соціальних питань Якоба Форсмеда.

Цей випадок пов’язали зі зростаючим спалахом захворюваності на віспу мавп в Африці. Відомо, що людина заразилася вірусом, перебуваючи в Африці, і зараз проходить лікування.

“Поява випадку на європейському континенті може призвести до швидкого міжнародного поширення віспи. Випадок у Швеції, швидше за все, означає десятки невиявлених випадків у Європі”, – сказав експерт з питань громадського здоров’я і професор Джорджтаунського університету у Вашингтоні Лоуренс Гостін.

Доктор Брайан Фергюсон з Кембриджського університету зауважив, що випадок зі шведським мандрівником викликає занепокоєння, але не дивує, враховуючи поширення хвороби в Африці.

“Швидше за все, таких випадків буде більше як тут, так і в інших частинах світу, оскільки наразі не існує механізмів, які могли б зупинити завезення випадків віспи”, – прогнозує він.

Американські та канадські чиновники заявили, що поки що не виявили жодного випадку захворювання у країнах.

“Це перший випадок захворювання на вітряну віспу першого типу, зареєстрований за межами африканського континенту”, – зазначив речник CDC Девід Дейгл, наголосивши, що відомство уважно стежить за спалахом епідемії.

Штам вірусу віспи мавп Ib, що спричинив нинішній спалах, є новим варіантом штаму I, який є ендемічним у Конго. Вірус Clade Ib легше поширюється при звичайному тісному контакті, в тому числі статевому.

Штам Clade I, як правило, викликає більшу кількість важких інфекцій і має вищий рівень смертності, ніж віспа Clade II.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook