Коли краще вечеряти, щоб схуднути: дієтологи назвали оптимальний час

Багато людей вважають, що для схуднення важливо споживати менше калорій, ніж спалюєш. Але наукові дослідження показують, що те, в який час ви їсте, може мати значення. Дипломовані дієтологи пояснили виданню Parade зв’язок між часом приймання їжі та втратою ваги і вказали, в який час найкраще вечеряти, якщо ви намагаєтеся схуднути.

Як пов’язані час прийому їжі і втрата ваги?

Кендра Гейр, дипломована дієтологиня і тренерка, каже, що найголовніше – це кількість споживаних калорій, а не час прийому їжі. Але схуднення – справа нелегка, тому все, що хоч трохи працює на вашу користь, варто розглянути. Дієтологиня Кімберлі Вейманн стверджує, що час прийому їжі може впливати на те, як швидко (або не дуже) ви втрачаєте вагу.

Вейманн посилається на наукове дослідження 2021 року, опубліковане в British Journal of Nutrition, яке засвідчило, що люди, які вечеряли раніше, дотримуючись програми зниження ваги, втрачали більше ваги, ніж ті, хто дотримувався тієї самої програми, але їв пізніше.

“Дослідники припускають, що це може бути спричинено впливом пізнього прийому їжі на циркадні гени, тобто люди, які їдять пізно, більш схильні до труднощів із втратою ваги”, – пояснює Вайманн.

Інше наукове дослідження, опубліковане в журналі Cell, підтверджує цю версію – принаймні, на тваринах. Дослідження показало, що пізній прийом їжі порушує циркадний ритм організму (він же внутрішній годинник), і припустило, що це може ускладнити схуднення.

Зареєстрована дієтологиня Ліндсі Аллен каже, що причина, через яку рання вечеря може допомогти у втраті ваги порівняно з пізнім нічним прийомом їжі, полягає в тому, що організм спалює більше жиру, поки ми спимо.

“Ваш організм створений для того, щоб перебувати в кетогенному стані, поки ви спите, використовуючи свої жирові запаси для отримання енергії, яка в першу чергу використовується для відновлення наших клітин. Якщо ви їсте пізно, рівень інсуліну підвищується, і це заважає цьому процесу, тому що тепер вашому організму доводиться займатися перетравлюванням їжі, а не її відновленням”, – каже вона.

Ідеальний час для вечері при схудненні

Учасники дослідження British Journal of Nutrition, які успішно схудли, вечеряли між 19:00 і 19:30, тоді як група, яка не досягла таких успіхів, вечеряла між 22:30 і 23:00. Тож, якщо слідувати науковим даним, найкраще прагнути до 19:00 або 19:30.

Як дотримуватися більш раннього часу вечері

Якщо ви звикли вечеряти о 8-9 годині вечора або любите перекушувати вечорами, перехід на більш ранній час прийому їжі може виявитися складним. Однак, за словами дієтологів, запобігти вечірнім або нічним перекусам допоможе збалансована вечеря.

Віманн рекомендує “метод тарілки” – коли половина вашої тарілки заповнена овочами, а інша половина розділена між пісними білками і цільнозерновими продуктами.

Після того як ви доїсте те, що лежить на вашій тарілці, дієтологи рекомендують почекати 20 хвилин, перш ніж повертатися за добавкою. Це допоможе вам зрозуміти, чи дійсно ви голодні й хочете ще, чи просто за звичкою тягнетеся по добавку.

При цьому всі три дієтологи стверджують, що відмова від вечірніх перекусів після ранньої вечері значно допоможе у втраті ваги. Крім того, важливо не тільки подумати про те, в який час ви припиняєте їсти ввечері; те, що ви п’єте, теж має значення. Так, вечірній коктейль або келих вина перед сном не тільки додає калорії, а й може вплинути на якість вашого сну.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook