На Вінниччині припинили протиправне використання двох водосховищ

Вінницька обласна прокуратура зупинила протиправне використання Ладижинського та Дмитренківського водосховищ. Виявлено, що ці водойми використовувалися для штучного риборозведення без належних орендних угод, що порушує законодавство та негативно впливає на екологію і здоров’я людей. Судові рішення вже зобов’язали повернути землю місцевим органам влади, і тривають подальші юридичні процедури.

Про це повідомляє Вінницька обласна прокуратура.

Ладижинське водосховище, одне з найбільших на річці Південний Буг, розташоване на території Гайсинського та Тульчинського районів. Його довжина сягає 45 км. Дмитренківське водосховище, довжиною 7,7 км, розташоване на річці Сіб у Гайсинському районі.

“Обидва водосховища мають значний вплив на екосистему Вінницької області та є важливими для її розвитку, забезпечуючи водопостачання, зрошення, регулювання стоку, гідроенергетику, рекреацію та туризм”, — зазначила головна спеціалістка Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ольга Кремень.

На Вінниччині припинили протиправне використання Ладижинського та Дмитренківського водосховищ

Дмитренківське водосховище на Вінниччині. Вінницька обласна прокуратура

Схема незаконного використання:

  • Дмитренківське водосховище: з 2016 року приватне підприємство використовувало водосховище для штучного розведення риби без сплати орендної плати та відповідних дозволів.
  • Ладижинське водосховище: понад 1000 га земельних ділянок водосховища використовувалися в комерційних цілях також на підставі режиму рибогосподарської експлуатації, що негативно впливало на якість води, яка використовується для питних потреб мешканців Ладижина.
На Вінниччині припинили протиправне використання Ладижинського та Дмитренківського водосховищ

Дмитренківське водосховище на Вінниччині. Вінницька обласна прокуратура

У 2023 році Гайсинська окружна прокуратура подала позов з метою повернення Гайсинській міській раді земельних ділянок водного фонду площею 488 га, на яких розташоване Дмитренківське водосховище. Господарські суди першої та апеляційної інстанцій підтримали позицію прокуратури та зобов’язали приватне підприємство повернути землі. Наразі, згідно з рішенням суду, ділянки повернуто.

Також органи прокуратури Вінниччини звернулися до суду ще з 3 позовами про повернення Гайсинській і Ладижинській міським радам та Кунківській сільській раді земельних ділянок Ладижиського водосховища площею понад 1000 га.

На Вінниччині припинили протиправне використання Ладижинського та Дмитренківського водосховищ

Ладижиське водосховище на Вінниччині. Вінницька обласна прокуратура

Наразі два позови прокуратури щодо земельних ділянок Ладижиського водосховища площею 434 га вже задоволено. Після набрання рішеннями суду законної сили будуть вживатися заходи щодо їх виконання.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook