Що таке черга відключень — роз’яснення Укренерго

Під час планових відключень електроенергії “Укренерго” щодня повідомляє, скільки черг відключатимуть у певні проміжки часу. Споживачі кожної області, які не входять до переліку об’єктів критичної інфраструктури, поділені на 6 черг. Тривалість черги та яку групу споживачів відключати саме зараз – визначають обленерго у кожному регіоні.

В “Укренерго” оприлюднили відповідне роз’яснення, що таке черга.

Черга – це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават.

Всього у кожній області по 6 черг. До них належать споживачі, які не входять до переліку об’єктів критичної інфраструктури.

Як пояснили в “Укренерго”, споживання в областях відрізняється за обсягами, оскільки залежить від рівня споживання критичної інфраструктури та кількості промислових підприємств, які імпортують понад 80% обсягу свого споживання (їх відключати не можна, відповідно до постанови Кабінету міністрів).

Під час відключень для компенсації дефіциту енергії в системі Диспетчерський центр “Укренерго” визначає, скільки черг засовувати у всіх регіонах одночасно.

Дефіцит – це нестача електроенергії в системі, коли рівень споживання значно перевищує обсяг виробленої українськими станція електроенергії та імпортованої з ЄС.

Як пояснили енергетики, щоб не відбулося масштабної аварійної ситуації, Диспетчерський центр “Укренерго” має урівняти, тобто збалансувати, рівень споживання до рівня наявної енергії в системі.

“Знаючи обсяг дефіциту, “Укренерго” визначає кількість черг споживачів, які мають бути відключені обленерго в кожному регіоні одночасно. Тривалість черги, яку чергу (групу споживачів) відключати саме зараз, коли переключити на іншу чергу – визначають обленерго у кожному регіоні”, — пояснили в “Укренерго”.

“Умовно, коли обленерго застосовують одну чергу графіків відключень – це 4 години обмежень на добу, дві черги – 8 годин обмежень, три черги – 12 годин обмежень, чотири черги – більше 12 годин обмежень”, — йдеться у роз’ясненні.

При цьому як протягом доби розподілити це навантаження, якою буде тривалість черги – це відповідальність обленерго.

Саме обленерго формують відповідні графіки для кожного регіону. “Укренерго” визначає лише кількість черг, яку одночасно мають відключити всі обленерго в країні.

Коли три черги графіків відключень діють протягом всієї доби, то це означає, що в цю добу у вас сумарно буде 12 годин без світла. Якщо, наприклад, три черги відключень діють декілька годин, то для енергетиків це означає, що більша кількість споживачів обмежена в цей період. Але тривалість черги та її переключення – визначають обленерго у кожній області.

Що таке “Укренерго” та обленерго і за що вони відповідають

НЕК “Укренерго” — державний оператор енергосистеми України (оператор системи передачі):

  • транспортує (передає) електроенергію магістральними високовольтними мережами класом напруги від 750000 вольт до 220 000 вольт від електростанцій до мереж обленерго;
  • стежить за балансом між виробленою всіма українськими електростанціями енергією та рівнем споживання в країні;

Обленерго:

  • у кожному регіоні є оператор, який розподіляє електроенергію з мережі “Укренерго” до споживачів мережами класом напруги від 110 000 вольт до 220 вольт.

При цьому “Укренерго” не постачає електроенергію безпосередньо споживачам, не визначає, з яких адрес споживачів складаються черги, не формує графіки відключень у будь-якому регіоні. Це – функції обленерго.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook