Скасування закупівлі: причини та порядок

Реклама

Питання скасування або відміни процедури закупівлі є важливим для кожного закупівельника. У цій статті ми розглянемо причини та підстави для скасування відкритих торгів, а також відміни спрощеної та допорогової закупівлі. Окрему увагу приділимо скасуванню плану закупівлі.

Скасування процедури закупівлі

Замовник має право скасувати відкриті торги у таких випадках:

Відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг.

Неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, з детальним описом таких порушень.

Скорочення обсягу видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг.

Неможливість здійснення закупівлі через обставини непереборної сили.

Ці підстави визначені в пункті 50 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості).

Відміна відкритих торгів: автоматичні процеси та процедури

Електронна система закупівель автоматично скасовує відкриті торги у таких випадках:

Відхилення всіх тендерних пропозицій, включаючи випадки, коли була подана лише одна пропозиція, яка була відхилена замовником згідно з цими особливостями.

Неподання жодної тендерної пропозиції у встановлений замовником строк відповідно до цих особливостей (пункт 51 Особливостей).

Відкриті торги можуть бути частково скасовані за окремими лотами (пункт 52 Особливостей).

При скасуванні відкритих торгів, замовник протягом одного робочого дня з моменту прийняття відповідного рішення вказує у електронній системі закупівель підстави такого рішення (пункт 50 Особливостей).

У разі автоматичної відміни відкритих торгів електронною системою закупівель, інформація про це оприлюднюється системою автоматично протягом одного робочого дня з моменту настання підстав для відміни торгів, визначених цим пунктом (пункт 51 Особливостей).

Допомога замовникам у супроводі публічних закупівель – дізнайтесь більше.

Компанія Електронні закупівлі надає  послуги правового супроводу і допомогу в участі в тендерах Замовникам в розумінні Закону України «Про державні закупівлі». 

Наш фахівець по тендерам допоможе вам в таких питаннях:

• підготовка тендерної документації;

• підготовка до тендеру, сама процедура;

• супровід державних закупівель;

• тендерний консалтинг;

• відстоювання інтересів замовника під час оскарження процедури закупівлі;

• ведення тендерів, в тому числі і на умовах – тендер під ключ. 

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook