Фермерам компенсують 80% коштів від розмінування угідь

30 травня Міністерство економіки запустило програму компенсації аграріям за витрати на розмінування сільськогосподарських земель. До кінця 2024 року в держбюджеті на це є 3 млрд грн. Програма стосується і тих, хто вже розмінував землі.

Про це повідомили в Мінекономіки.

“Держава компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки і почав на них працювати. Це важливий крок до створення повноцінного ринку послуг з розмінування та формування конкурентних, ринкових цін від операторів на очищення території України”, — зазначила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Подати заявку можуть і фермери, землю яких розмінували сертифіковані оператори протимінної діяльності (ОПМД) в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року.

Заявку потрібно підписати електронним цифровим підписом (ЕЦП) та надіслати на пошту Центру гуманітарного розмінування: [email protected]. До заявки слід додати:

  • копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування;
  • копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування;
  • копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.

Обов’язкові умови для участі у програмі:

  • землі розташовані на деокупованій території поза зоною бойових дій;
  • факт забруднення ділянок підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження сертифікованим ОПМД;
  • аграрій не перебуває під санкціями, кінцевий власник товаровиробника – не громадянин держави-агресора;
  • фермер не має податкового боргу, його підприємство не перебуває в стадії ліквідації чи банкрутства.

Про держпрограму компенсації за розмінування повідомив у вересні минулого року комітет з питань аграрної та земельної політики Верховної ради. Розробляли механізм часткового чи повного повернення коштів.

В бюджеті на 2024 рік на потреби гуманітарного розмінування заклали 2 млрд грн. Кошти планується спрямувати на підтримку сільгосппідприємств, які купуватимуть послуги з розмінування через аукціон.

Раніше Мінекономіки повідомляло, що за перші три місяці 2024 року 74 тисячі гектарів земель повернуто в експлуатацію після розмінування.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook