Харківська друкарня втратила 50 тисяч книжок унаслідок російського обстрілу

Внаслідок обстрілу російськими військами Харкова 23 травня загорілася друкарня “Фактор-друк”, де друкувати книжки низка українських видавництв. Внаслідок цього спалено 50 000 книг.

Про це 24 травня повідомив президент Володимир Зеленський.

Він зазначив, що це демонструє тільки те, що росія воює “з людяністю і всіма аспектами нормального життя”.

Президент додав, що для того, щоб подолати російський терор потрібно, щоб росія програла, і тому необхідна рішучість світових лідерів, достатня протиповітряна оборона українських міст і громад, достатні далекобійні можливості наших воїнів і “достатньо сміливі політичні рішення”

В ефірі “Радіо Свобода” власник друкарні Сергій Політучий зазначив, що це руйнування вплине на всю книговидавничу галузь України, оскільки сукупна потужність усіх типографій зменшиться на 30-40%. Він додав, що тільки майже 50% усіх підручників видавали саме у “Фактор-друк”.

“І тому як це будемо робити завтра, я на зараз не знаю. І я розумію, що без підтримки і міжнародної спільноти, і держави це питання буде вирішити дуже важко”, — говорить він.

За його словами, навіть з допомогою процес відновлення може зайняти щонайменше кілька місяців, оскільки релокація дуже дорога, крім того — відсутність спеціалістів. Значна частина, а це 95-90% всіх книг, друкуються саме в Харкові, і не всі фахівці погодилися б переїхати у Львів чи Івано-Франківськ, а там знайти спеціалістів майже неможливо.

Видавництво Vivat зазначало, що “Фактор-друк” це один з найбільших типографських комплексів повного циклу у Європі, тому тут друкуються майже всі українські видавництва:

“Розгорніть свої книжки на останніх сторінках — і гляньте, скільки з них надруковані у Фактор-друк. Обіцяємо, ви будете здивовані, як їх багато. Якщо хочете підтримати типографію — сфотографуйте ці книжки і викладіть у своїх соцмережах”.

А письменники та інші видавництва й книгарні в соцмережах також почали постити посилання на сайт самого Vivat та закликають купувати книжки, щоб підтримати.

Унаслідок російського удару загинули 7 людей. У момент обстрілу у друкарні працювали більш ніж 50 людей.

UPD: о 12:50 текст доповнено коментарем власника друкарні “Фактор-друк” Сергія Політучого

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook