Реклама

За останні роки IT бізнес в Україні почав стрімко розвиватися. Це пов’язано зі зручністю роботи, широким охопленням тематики, великою кількістю фахівців і безліччю інших аспектів. Але при цьому зараз є суттєвий брак юристів, які допоможуть комплексно супроводжувати роботу, мінімізувати ризики і правильно налаштувати юридичні тонкощі сфери. З якими проблемами найчастіше стикається IT бізнес і як їх вирішити?

Інтелектуальна власність

Будь-яка ІТ-компанія займається виробництвом, створенням готового продукту, який вони розробляють самостійно і випускають на ринок. Дуже важливо перед цим правильно оформити права власності, щоб уникнути можливих проблем і юридичних питань.

Права власності на програмне забезпечення або навіть віртуальні розробки (наприклад, назви продукту, частини коду) вважаються однією з найскладніших і найболючіших тем в IT як у нашій країні, так і за кордоном. Від помилок не застраховані навіть великі компанії, і часто неправильний юридичний підхід стає причиною судових розглядів і фінансових втрат. Тому підприємцю насамперед необхідний ще на етапі розроблення та обговорення IT адвокат.

Угоди з клієнтами та підписання договорів

Офіційні компанії зобов’язані з кожним клієнтом, від якого отримують гроші за роботу, підписувати договір про співпрацю. І навіть неправильно поставлена кома чи пропущений пункт у документації може спричинити серйозні проблеми, а професійний юрист в IT сфері допоможе уникнути цього.

Основні помилки в складанні документів під час співпраці компанії та замовника:

  • невизначеність обсягу роботи;
  • не враховується відсутність або не готове ТЗ на роботу;
  • недостатній контроль якості;
  • погано прописані умови оплати та штрафів;
  • форс-мажорні обставини;
  • захист даних і конфіденційність інформації.

Однією з найчастіших проблем є опис дати здачі проєктів і того, що саме вважатиметься «готовою роботою». Наприклад, фірма займається розробкою мобільного застосунку (зробила дизайн, розробила унікальне програмне забезпечення, сучасну платформу) і підготувала його вчасно, але в замовника є низка «невеликих» правок. Згідно умовам договору їх обов’язково потрібно внести, але після цього дата здачі проєкту змінюється і розробники вже не встигають у строк.

Юридична фірма могла б вирішити це, тому що самі розробники або клієнти частіше не враховують такі тонкощі, хоча подібні розгляди одні з найпоширеніших. У договорі додається пункт про зауваження з боку клієнта і можливі зміни термінів здачі.

Співпраця з державою та керуючими органами

Уся IT сфера в Україні хоча вже й має відносно чітку правову основу, часто може викликати запитання навіть у досвідчених підприємців. Трапляється, що до офісу приходять з незаконним обшуком на підставі скарг, або ж приходить величезний штраф, хоча навіть не зрозуміло, за що саме.

Юристи в IT праві зобов’язані знати всі «підводні камені» складання документів, вони вивчають підстави, на яких до офісу можуть прийти з оглядами, фіксують будь-які порушення з боку правоохоронців або податкових служб, і перевіряють ще раз всі подані документи. Головне завдання такого фахівця – захистити компанію і виконати все відповідно до закону.

Щоб уникнути юридичних проблем і фінансових втрат, краще скористатися послугами професіоналів, які допоможуть з усіма юридичними тонкощами. АО «Бачинський та партнери» є досвідченими адвокатами та юристами в IT-праві, тому забезпечать вашій фірмі надійний захист.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook